Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

7 din 10 români consideră că avem nevoie de o armată mai mare

70,9% dintre români consideră că Armata României ar trebui „să se mărească”, iar 83,5% consideră că România trebuie să urmeze în următoarele decenii direcţia Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda STRATEGIC Thinking Group.

Aproape un sfert dintre respondenți (23,5%) cred că Armata ar trebui „să rămână la fel ca acum”, iar 3,5% dintre români susțin că instituția ar trebui „să se micșoreze”. 

Dintre cei care sunt de părere că Armata ar trebui să se mărească fac parte mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est şi persoanele cu venituri foarte scăzute. 

Pe cealaltă parte, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Centru împărtăşesc în proporţii semnificativ mai ridicate decât restul populaţiei părerea că Armata ar trebui să rămână la fel ca acum, conform realizatorilor studiului, citați de Agerpres.

Care sunt perspectivele românilor pe termen lung

Referitor la care „va rămâne” principala garanţie de securitate a României pe termen lung, aproape două treimi (65,8%) dintre subiecţii sondajului cred că aceasta este NATO, în timp ce 29% au o părere contrarie.

Întrebați, însă, despre direcția înspre care România ar trebui să se îndrepte în viitor privind alianţele politice şi militare, aproape 85% (83,5%) dintre români au ales Vestul (format din UE, SUA și NATO).

Doar 8,0% dintre respondenți au ales Estul (Rusia, China), cu 0,5% mai puțin decât cei care au declarat nu știu/nu răspund (8,5%).

Studiul INSCOP Research a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de respondenţi, iar datele, care au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), au o eroarea maximă admisă de 2,53%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE