Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1.500 de soldați au depus jurământul de credință. Recruții au încheiat primele patru săptămâni de pregătire

Aproape 1.500 de soldați din toată țara, proaspăt recrutați, au depus jurământul de credință pentru țară. Aceștia au încheiat primele 4 săptămâni de pregătire din cele 10 pe care trebuie să le parcurgă după recrutare. În acest timp, au făcut marșuri cu tot echipamentul în spate, au avut trageri cu armele ori aruncări cu grenade, dar și instrucție de front. Este și cazul recruților care s-au antrenat în Baza 2 Logistică din Ploiești și care au fost filmați de o echipă Euronews România în timpul antrenamentelor. Aceeași echipă a surprins și emoțiile de la depunerea jurământului într-un nou reportaj.

16 recruți care s-au antrenat la Baza 2 Logistică Valahia din Ploiești au jurat credință României. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea soldaților și cu o activitate simbolică.

col. Lucian Indolean, comandant, Baza 2 Logistică „Valahia”: „Plantarea copacilor, în ideea noastră, a fost un gest prin care cei tineri, care ni se alătură să preia de la noi, cei mai în vârstă, un pic din spiritul acestei unități, din spiritul Armatei României, din tradițiile și ceea ce ne caracterizează și sperăm să le ducă mai departe, la rândul lor.”

Rudele și prietenii recruților au participat la ceremonie. Emoțiile i-au copleșit pe toți.

Ionela Tudose, recrut: „Am avut emoții, dar le-am depășit și sunt fericită că am reușit să fac lucrul acesta.”

Luminița Tudose, mama Ionelei: „Emoții au fost din prima zi de când a început activitatea aici, au fost emoții. Acum le-am depășit. Foarte greu când vedeam apelurile de la ea deja… era un stres și mai mare pentru mine, mai ales ca mamă.”

Povestea Anei

Ana are 20 de ani, ca majoritatea recruților, și își dorea de mică să urmeze o carieră militară. În paralel, este dansatoare la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești și își împarte timpul în așa fel încât să ajungă și la repetiții.

Ana Pietro, recrut: „Am început dansurile de la vârsta de 7 ani și am continuat până la o anumita vârstă, de vreo 14 ani, când am luat o pauza din cauza programului cu școala și după am reluat aceste cursuri. Acum am onoarea să dansez la teatrul Toma Caragiu din Ploiești și să fiu prezentă într-un spectacol, la Vie e bella se numește.”

Și partenerul Anei de pe scenă a susținut-o la ceremonia de depunere a jurământului, alături de alți colegi de la teatru și de părinți.

Lucian Vasilescu, dansator, Teatrul Toma Caragiu Ploiești: „Foarte bucuros, foarte mândru pentru ea. Este o fată curajoasă, cât o vedeți de mică așa. Chiar mă bucur pentru ea și pentru familie.”

Mădălina Pietro, mama Anei: „Suntem încântați pentru ce face copilul nostru. Nu am crezut și a spus <Mami, încerc. Dacă se poate, bine, dacă nu, nu-i nicio problemă>. Tot timpul este încurajată, ea deja e puternică.” 

Și Sebastian i-a avut alături pe apropiați. Echipa Euronews care i-a însoțit pe recruți la antrenamente a stat de vorbă cu tânărul în vârstă de 26 de ani și în afara unității, în timp ce se plimba prin oraș. Acesta a vorbit despre ce îi place să facă în timpul liber.

Sebastian Miu, recrut: „În general cu prietenii. Fotbal, tenis, activități sportive în general. Merg la sala, fac sala de forță de ceva timp, nu știu, ne strângem ca prietenii, diferite activități, jocuri creative și seara, să zic, jocuri pe calculator.”

Care este salariul unui soldat gradat

Depunerea jurământului a marcat finalul primului modul de pregătire a recruților. În ultima lună, aceștia au învățat, printre altele, ce înseamnă viața de cazarmă, să folosească armele și echipamentele din dotare, dar au făcut și instrucție de front.

col. Lucian Indolean, comandant, Baza 2 Logistică „Valahia”: „Au fost patru săptămâni foarte intense de pregătire în care au deprins abecedarul militariei, au învățat să acționeze în mod unitar. Urmează cel de-al doilea modul de instruire în care fiecare dintre ei, în funcție de poziția pe care o va ocupa în cadrul unitătii, va deprinde tainele specifice acelei poziții.” 

lt. Andrei Pătrașcu, locțiitor comandant companie și instructor, Baza 2 Logistică „Valahia”: „Deprinderile pe care le-au însușit în momentul de față sunt la un nivel bun. Continuăm să ne perfecționăm, sperăm că până la finalul etapei de instruire să devenim și mai buni. Unii dintre ei vor rămâne colegii noștri, în această unitate.”

Ministerul Apărării a scos la concurs, la începutul acestui an, peste 5.000 de posturi de soldați gradați profesioniști în toată țara, în contextul în care numărul ieșirilor din sistem este din ce în ce mai mare de la un an la altul. Spre exemplu, doar anul trecut peste 7.000 de militari au renunțat la uniformă, cei mai mulți din rândul soldaților. Un soldat gradat profesionist la început de carieră primește un salariu de aproximativ 3.000 de lei. Recent, instituția a anunțat că prelungește perioada înscrierilor până în data de 8 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE