Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Influencer marketing cu Eminescu și Decebal, la primăria Aiud

Ce au în comun Eminescu, Ștefan cel Mare, Decebal, Regina Maria și Brâncuși? Dincolo de a fi personalități emblematice ale culturii române, mai nou fac parte dintr-o campanie de responsabilizare cu privire la protecția mediului demarată de Primăria Municipiului Aiud.

Înainte să îi sancționeze pentru deșeurile aruncate la voia întâmplării, primăria vrea să își responsabilizeze cetățenii, dar nu cu forța, ci cu umor, în social-media. Așa că a îmbrăcat educația civică și istoria în meme.

Ce spune edilul Municipiului Aiud despre campanie

"Ideea aparține consilierului meu personal. Problema protejării mediului, a colectării selective și a depozitelor de resturi de la construcții pe domeniul public este una cu care ne confruntăm de mult timp, autoritățile publice locale au această problemă. Ne-am gândit că în această lună - care este o lună cu școala altfel, este Luna Pădurii și luna în care facem curățenie în curți, dar și pe domeniul public – să încercăm acest tip de sensibilizare", spune Oana Badea, edilul Municipiului Aiud, pentru Euronews Romania.

Primarul susține că nu a cheltuit niciun ban în realizarea campaniei. Cât despre linia de comunicare adoptată, aceasta se declară optimistă - are încredere și răbdăre că inițiativa sa va da roade în timp.  

"Este o campanie realizată de noi fără nici un cost. Am vrut să mergem pe această linie de comunicare. Impactul îl vom măsura în timp. Nu am văzut neapărat o viralizare odată ce a fost lansată campania, însă dascăl fiind, și om care știe că educația se face constant și cu răbdare, iar rezultatele se văd în timp, eu cred că urmând pasul pe care vrem să-l facem – adică să transmitem și-n școli, să existe o anumită dezbatere la orele de educație civică și dirigenție, credem că vom atinge un număr considerabil în zona de educație", explică edilul.

Primăria se adresează tinerilor din social media

Campania din social-media se adresează cu predilecție tinerilor din Aiud, spune edilul Oana Badea și, potrivit acesteia, este doar o parte a unui demers mai amplu de ecologizare a orașului și de responsabilizare, înainte de a aplica sancțiuni.

"Chiar dacă facem apel la personaje din cultura generală și dintr-o zonă de învățământ formal, tipul de adresare este mai degrabă către zona tânără.

Este un demers sistematic pe care îl facem, dincolo de acest tip de demers avem activități pe care le derulăm constant: curățarea Văii Aiudului, ecologizarea parcurilor și spațiilor verzi. Avem o activitate administrativă direcționată. Am semnat un contract pentru o platformă de depozitare a deșeurilor, mai ales a acelora rezultate din construcții și a celor vegetale, cu finanțare prin PNRR", întărește aceasta.

Primăria vrea să câștige cetățenii de partea sa, nu să îi amendeze. Potrivit ediliului, dacă numărul celor care respectă legea și mediul înconjurător va fi tot mai mare, ceilalți "se vor simți stânjeniți să facă lucruri în afara bunului-simț".

"Este o sumă de activități pe care le vizăm și acțiuni constante care trebuie să genereze o masă critică comportamentală pentru a proteja mediul și a aplica reglementările. Eu am această credință: nu este suficient ca administrația să fie pornită înspre sancționare și amendare. Este obligată să câștige treptat de partea legii și de partea comportamentului dezirabil cât mai mulți cetățeni. Aceștia să fie o masă critică, astfel încât ceilalți să fie stânjeniți să facă lucruri aflate în afara bunului simț", conchide edilul Municipiului Aiud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE