Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce prevedea prima lege a educației, din 1864: patru clase obligatorii, opt materii studiate, sancțiuni pentru părinții care nu-și trimiteau copiii la școală

Astăzi nu este doar Ziua Principatelor Române este și ziua internațională a educației, iar prima lege a învățământului a fost dată în România în 1864 de Alexandru Ioan Cuza. A fost pentru prima dată când sistemul educațional a fost organizat la nivel național, iar în timpul domniei lui Cuza au fost înființate și primele două universități românești.

La cinci ani după unirea principatelor a apărut și prima lege a educației. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat, în 1864, legea asupra instrucțiunii a principatelor unite române.

Ce prevedea prima lege a educației

Legea prevedea pentru prima dată învățământ obligatoriu. Este vorba de ciclul primar de 4 ani, la care trebuiau să fie înscriși toți copiii de 8-12 ani. Tot în perioada domniei lui Cuza au apărut și primele universități românești, la Iași în 1860, și la București în 1864.

În ceea ce privește materiile pe care le studiau copiii la școală, aceastea erau opt și includeau: citire, scriere, catehism, noțiuni de igienă, gramatică, georgrafie, Istoria și dreptul administrativ al țării, aritmetică și sistemul legal al măsurilor și greutăților.

Legea permitea și educația acasă, însă părintele trebuia să dovedească lucrul acesta. Un copil putea intra în câmpul muncii cel mai devreme de la 12 ani, dacă avea dovada unui certificat conform căruia a absolvit învățământul obligatoriu. Astăzi, lucrul acesta este posibil de la 16 ani.

Părinții, sancționați dacă nu trimiteau copiii la școală

Legea învățământului lui Cuza prevedea și sancțiuni pentru părinții care nu-și trimiteau copiii la învățătură: de la avertisment primit de la învățător și consiliul local, până la amenzi de 20 de parale la oraș și de 10 parale la sat pentru fiecare zi în care copilul lipsea de la școală. În caz de recidivă, amenda se dubla.

În prezent, sistemul de educație românesc este guvernat de legea 1/2011, cunoscută și ca Legea Funeriu, după ministrul educației care a dat-o. Aceasta a fost, însă, modificată de foarte multe ori prin ordonanțe de urgență.

Astăzi, învățământul obligatoriu este de 12 clase, legea nu permite homeschooling-ul și are două mari examene care marchează destinul copiilor: Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a și Bacalureatul de la finalul clasei a XII-a.

În prezent, în sistemul de învățământ sunt cuprinși aproximativ 3 milioane de elevi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE