Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima femeie executată în Singapore după aproape 20 de ani. Motivul pentru care a primit pedeapsa capitală

Autoritățile din Singapore au executat-o prin spânzurare pe Saridewi Djamani, prima femeie care a fost condamnată la moarte în acest stat după aproape 20 de ani, în pofida protestelor grupurilor care militează pentru respectarea drepturilor omului, relatează The Guardian.

Femeia, în vârstă de 45 de ani, care a fost condamnată pentru trafic de droguri, a fost executată vineri dimineață, a anunțat Biroul Central pentru Narcotice (CNB).

În 2018, Saridewi a fost condamnată la moarte, sub acuzația că a făcut trafic cu 30 de grame de heroină. Ea este prima femeie care a fost executată în Singapore din anul 2004, când Yen May Woen, o coafeză în vârstă de 36 de ani, care a fost spânzurată tot pentru acuzații de trafic de droguri, potrivit grupului de drepturi ale omului Transformative Justice Collective.

Saridewi a afirmat că nu a putut oferi declarații exacte polițiștilor deoarece se afla în sevraj la acel moment. Cu toate acestea, argumentul în apărarea sa a fost respins de un judecător al Înaltei Curți care a considerat că femeia "a suferit cel mult de o sevraj ușor spre moderat de metamfetamină cât timp i-au fost luate declarații” și că acest lucru nu i-a afectat capacitatea de a da declarații.

Organizația Amnesty International, Comisia Globală pentru politica drogurilor, precum și Federația Internațională pentru Drepturile Omului au cerut Guvernului din Singapore să oprească execuția.

Saridewi Djamani este a doua persoană executată în Singapore săptămâna această și al 15-lea deținut ucis după ce Guvernul a reluat execuțiile în martie 2022. Aplicarea pedepsei capitale a fost sistată timp de doi ani, pe durata pandemiei, însă, de atunci, Singapore a executat în medie o persoană pe lună.

Amnesty International a făcut apel la guverne, la Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și la Consiliul Internațional pentru Controlul Narcoticelor (INCB) să "intensifice presiunea asupra Singapore pentru a pune capăt abordării sale extrem de punitive în ceea ce privește politicile de control al drogurilor".

Guvernul din Singapore susține că pedeapsa cu moartea este o măsură eficientă de prevenire a infracțiunilor legate de droguri, iar aplicarea acestei pedepse menține statul în siguranță, fiind susținută de cetățeni. De asemenea, autoritățile din Singapore afirmă că procesele sale judiciare sunt corecte.

”Saridewi a beneficiat de un proces complet în conformitate cu legea și a fost reprezentat de un consilier juridic pe tot parcursul procesului”, au precizat reprezentanții CNB.

Potrivit standardelor internaționale, pedeapsa cu moartea ar trebui să fie aplicată doar în cazul unor infracțiuni foarte grave, precum crimele săvârșite cu intenție, spun militanții.

În anul 2012, Ionuț Alexandru Gologan, un bărbat din județul Prahova, a fost condamnat la moarte prin spânzurare, în Malaezia, după ce a fost prins cu droguri asupra sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE