Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima dronă militară dezvoltată în România ar putea deveni realitate. Discuții între Ministerul Apărării și cel al Economiei

România ar putea dezvolta propria dronă militară în următorii doi ani, susțin oficialii de la București. Deocamdată aceasta este o temă de cercetare, discutată între Ministerul Economiei și cel al Apărării.

În prezent, ambițiile militare ale României se vor concretiza prin semnarea unor contracte prin care companiile autohtone din industria de apărare vor produce muniții și echipamente la standarde NATO.

Prima dronă militară dezvoltată în România

Construirea unei drone românești este o dorință a guvernanților la care vor contribui companii autohtone ce vor produce separat componentele unui astfel de echipament miliar.

Până la dezvolarea unei drone "made in Romania", țara noastră a cumpărat 18 drone Bayraktar de producție turcească, în valoare de 321 milioane de dolari.

Radu Oprea, ministrul Economiei: "O dronă românească poate fi făcută în maximum doi ani. Există această capacitate. Softurile, spre exemplu. Există o companie din Cluj care are toată partea aia, inclusiv de inteligență artificială dezovltată pentru drone. Deci sunt centre de excelență în România, companii care pot să facă o parte din această dronă. Ceea ce facem noi acum este să-i aducem pe toți împreună și să avem un concept de dronă românească."

Prezenți la cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est, liderii coaliției au susținut revitalizarea industriei românești de apărare, în contextul războiului din Ucraina.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Știu că domnul ministru Radu Oprea pregătește un alt proiect ambițios privind drona românească. Ar fi un semnal clar și puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu."

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: "Agresiunea rusă din Ucraina ne-a arătat că îmbunătățirea capacității de apărare a României are caracter de urgență. Cheltuielile în înzestrarea armatei sunt de fapt investiții în dezvoltarea țării."

Klaus Iohannis, președintele României: "Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre așa ceva. Poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc."

Printre investițiile în industria de apărare se numără și dezvoltarea unei fabrici de pulberi, în valoare de 400 de milioane de euro, dintre care 50 aparțin Comisiei Europene.

Marcel Ciolacu, premierul României: "România nu-și permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viață erau amenințate cu falimentul."

Anul acesta, Ministerul Apărării are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani, de peste 95 miliarde de lei, și încearcă să-și modernizeze forțele armate printr-un proces care a început cu achiziția de sisteme Patriot, blindatele Piranha 5, aeronave F-16 sau sistemele terestre de tip HIMARS.

Reporter: "Este al 12-lea ceas în ceea ce privește înzestrarea României cu echipamente și tehnică de ultimă generație?"

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: "M-aș duce la imn. Acum ori niciodată!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE