Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cumpără 18 drone Bayraktar TB2, în valoare de 321 de milioane de dolari

România a cumpărat 18 drone Bayraktar TB2, în valoare de 321 de milioane de dolari (fără TVA), de la firma turcească Baykar, potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene. 

Ambasadorul Turciei în România a menționat că achiziția reprezintă un nou semn al parteneriatului strategic dintre cele două țări.

”România, prieten, vecin la Marea Neagră și aliat NATO, adaugă #BayraktarTB2 SİHA la inventarul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câștigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a spus Özgür Kıvanç Altan.

Ce sunt dronele Bayraktar TB2

Bayraktar TB2, de fabricație turcească, este un vehicul aerian de luptă fără pilot, o dronă capabilă să efectueze operațiuni de zbor autonom sau controlat de la distanță. Bayratkar TB2 are o autonomie în zbor de până la 27 de ore, se poate deplasa cu o viteză de până la 222 de kilometri pe oră și poate zbura la o distanță de 150 de kilometri depărtare de baza militară.

Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor (un total de 18 drone). Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare de instruire și antrenament, potrivit unui comunicat al MApN, din septembrie 2022.

Potrivit CEO-ului companiei din Turcia, până acum, au fost semnate contracte de export cu 28 de țări pentru același model de drone ca cel achiziționat de MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE