Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri mai mari pentru cafea, ciocolată sau fructe exotice, din cauza schimbărilor climatice. Cele mai mari creșteri au fost în Croaţia, România şi Bulgaria

Cafeaua, ciocolata sau fructele exotice ar putea deveni produse de lux. Recoltele de boabe de cafea sau cacao afectate de schimbările climatice au dus la prețuri mult mai mari la rafturi, iar acest lucru se resimte deja și în România.

În 15 ţări din Uniunea Europeană, preţurile au fost mai mari în martie 2024 decât în martie 2023. Cele mai mari creşteri ale prețurilor la cafea, de exemplu, au fost în Croaţia, România şi Bulgaria.

Prețuri mai mari pentru cafea, ciocolată sau fructe exotice

Ioana Corneev, jurnalist Euronews: "Avocado, boabele de cafea și de cacao sunt printre culturile cele mai afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Asta se reflectă cel mai tare în prețurile produselor rezultate din materia primă, cum ar fi ciocolata sau pachetul de cafea. Potrivit Eurostat, România este în topul țărilor din Uniunea Europeană unde cafeaua s-a scumpit cel mai mult. În martie 2024, față de aceeași lună din 2023, cafeaua s-a scumpit în România cu aproape 7 procente."

Recoltele slabe și cererea în creștere au făcut ca unele materii prime să devină din ce în ce mai greu de găsit și la prețuri tot mai mari. Nu se întâmplă acest lucru doar pentru boabele de cafea. Boabele de cacao, fructele exotice, dar și alte alimente s-au scumpit semnificativ. Clienții spun că resimt scumpirile tot mai intens.

Client magazin: "E foarte scumpă. Cam cu 30%."

Client magazin: "Eu cumpăr cafea boabe, o macin acasă și o servesc dimineața. S-a scumpit cam cu 10 lei".

Client magazin: "Ciocolata mai scumpă, cel putin cu 20% mai scumpă."

El Nino a influențat produicția de cafea

Producția de cacao a fost afectată de fenomenul El Nino. Climatologii susțin că acest fenomen ar putea transforma unele regiuni într-un mediu nefavorabil pentru unele tipuri de culturi.

Bogdan Antonescu, climatolog: "Odată ce ai partea aceasta de modificare a climei, anumite regiuni care în prezent sunt potrivite pentru cultivarea fructelor exotice s-ar putea să nu mai poată să susțină astfel de culturi. Atunci fermierii vor fi nevoiți să se deplaseze spre alte regiuni. Anumite regiuni vor deveni atât de calde încât nu o să mai poți cultiva acolo".

Culturile de portocale au fost printre cele mai afectate de schimbările climatice. Asta se resimte, de exemplu, în prețul sucului de portocale.

Potrivit unei analize Euronews, sucul de portocale s-a scumpit cu 77%. Brazilia exportă 99% din producția de portocale, însă aceasta a scăzut cu 24% și a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 36 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE