Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produse românești, retrase de la raft pentru importuri. Producătorii nu depun plângeri de frica retailerilor

Producătorii români de alimente se tem să depună plângeri împotriva marilor magazine care le scot produsele de pe raft, de teamă să nu ia aceeași măsură și alte lanțuri comerciale, spune Consiliul Concurenței.

Declarația a fost făcută la dezbaterea organizată în Senat, după ce mai mulți producători români au reclamat faptul că alimentele produse de ei au fost scoase de la raft pentru că sunt mai ieftine decât cele importate.

Ministrul Agriculturii spune că într-o nouă ordonanță de urgență va include un articol prin care să îi amendeze cu 5% din cifra de afaceri pe comercianții care resping de la vânzare produsele românești.

Florin Ioniță produce prăjituri de mousse la pahar. El spune că avea în vigoare un contract cu un mare retailer, valabil până la finalul anului. Cu toate acestea, contractul a fost reziliat în luna februarie, fără justificare, iar produsul a fost scos de la raftul unui mare magazin.

”În momentul în care primești prelungirea contractului începi să te pregătești, ca orice gospodar. Aduci etichete, baxuri, materie primă. Eu am făcut asta. Mai sunt foarte multe astfel de situații.

Producătorii romani nu au nicio fel de protecție. Contractele retailerilor spun că în momentul în care eu nu îți mai comand, nu mai ai ce să iei. Deși eu am stoc, așteptări, deși mi-ai dat niște comenzi lunare.”, spune el.

Ce producători au mai pățit acest lucru

Și alți producători români au pățit același lucru. Magiunul de Topoloveni, Brânza de Ibănești și un sortiment românesc de înghețată din Teleorman au fost retrase de pe rafturile marilor magazine pentru că aveau prețuri mai mici sau nu li se vindeau produsele, dupa cum justifică unii retaileri.

Consiliul Concurenței transmite că nu poate face controale în marile magazine, pentru că producătorii se tem că vor fi izolați dacă vor face o plângere oficială. Din acest motiv, Consiliul va trimite în perioada următoare 300 de chestionare anonime în toată țara.

Mai mult, producătorii români se plâng de faptul că marii retaileri pun adaosuri comerciale foarte mari. Din acest motiv, alimetele devin prea scumpe pentru românul de rând.

Ministrul Agriculturii a transmis că după alegeri va veni cu un proiect de Ordonanță de Urgență prin care retailerii vor fi amendați cu până la 5% din cifra de afaceri, dacă vor scoate de la raft produsele românești cu preț redus.

Rămâne de văzut cum va putea Ministerul să supravegheze evoluția tuturor prețurilor. De asemenea, adaosul comercial pentru alimentele produse în România ar urma să fie plafonat la cel mult 20%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE