Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul ouălor, la cote istorice în prag de Paște. Care sunt cauzele

Prețul ouălor a atins cote aproape istorice în multe părți ale lumii, pe măsură ce se apropie sărbătoarea Paștelui. Este efectul mai multor factori, precum gripa aviară, cererea mare și creșterea costurilor pentru fermieri.

Pentru al doilea an consecutiv, consumatorii se confruntă cu prețurile extrem de mari ale diverselor produse alimentare, dar mai ales al ouălor care joacă un rol esențial în tradițiile și pregătirea meselor festive. Catolicii, protestanții și alte rituri creștine se pregătesc să celebreze în aceste zile Paștele.

David Ortega, economist, Universitatea din Michigan: În ultimii doi ani, prețul ouălor a luat-o razna. În prezent, o duzină de ouă mari din clasa A se vinde în medie cu 2,99 de dolari. Asta înseamnă cu 30% mai puțin decât aceeași perioadă a anului trecut, când se vindea cu 4,20 de dolari. Cu toate acestea, prețul este cu 50% mai mare decât în urmă cu doi ani.

Una dintre cauzele majore este gripa aviară care a afectat crescătoriile de păsări din Europa, Africa și Asia, în ultimii ani. Numai în 2022, la nivel global, au murit peste 130 de milioane de păsări din cauza acestei boli respiratorii mortale, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Profiturile fermierilor au fost profund afectate, în contextul creșterii inflației și al costurilor tot mai mari pentru creșterea animalelor.

Frank Baffi, fermier: Marjele sunt atât de mici încât, practic, s-ar putea să nu pierzi bani, dar nu vei câștiga suficient pentru a trăi.

Există însă și vești bune.

David Ortega, economist, Universitatea din Michigan: Este greu de spus dacă această epidemie va continua și cum va evolua în următoarele luni. Dar pe termen mediu și lung ne putem aștepta ca prețul ouălor să scadă odată ce virusul se va estompa.

Vremea rea și războiul Rusiei în Ucraina au contribuit și ele la situația dificilă a fermierilor și, implicit, la creșterea prețurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE