Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parcurile eoliene, soluția fermierilor din Germania. Banii obținuți din energie regenerabilă ajută la susținerea fermelor

Fermierii din nordul Germaniei au găsit o soluție pentru a-și suplimenta veniturile obținute din agricultură. Investițiile în parcurile eoliene, care prezintă un dublu avantaj: suplimentarea bugetului și protejarea mediului. 

Fermierii dintr-o localitate de lângă granița cu Danemarca au de câștigat de pe urma parcului eolian construit în zonă. Ei investesc 20% în construiea acestor parcuri, iar restul de 80% sunt împrumuturi bancare, la rate avantajoase.  Profitul obținut din vânzarea energiei electrice îi ajută pe agricultori să investească în modernizarea fermelor. 

Primul parc eolian a fost construit cu participarea a 32 de oameni, ultimul a avut 150. 

Christian Andresen, manager companie energie regenerabilă: ”Proiectele de energie regenerabilă sunt foarte vizibile în peisaj. Și este foarte important pentru că localnicii se pot identifica cu aceste centrale. Și sistemul funcționează cel mai bine atunci când ei sunt implicați și participă la proiect. În cazul nostru, avem parcuri eoliene comunitare aici. Asta înseamnă că cetățenii dintr-un loc în care am instalat turbinele eoliene pot participa direct la acest proiect. Ei sunt antreprenori în parc și pot beneficia apoi de profiturile pe care le generăm.” 

O familie de fermieri a început în urmă cu 20 de ani, cu o investiție de doar 5.000 de euro. 

Astrid Nissen, fermier: ”Aș spune că este foarte important pentru noi fiindcă ne oferă o anumită libertate. Veniturile obținute din agricultură sunt foarte fluctuante de la un an la altul. Uneori prețul laptelui este bun, alteori este foarte prost. Veniturile din energie regenerabilă sunt constante, ne putem baza pe ele, le putem folosi pentru a ne face planuri.” 

Dividendele îi ajută acum să își dezvolte ferma. 

Astrid Nissen, fermier: ”Cu siguranță acest lucru permite investiții în ferme, în primul rând. Spre exemplu, un nou grajd pentru viței sau un nou utilaj pe care nu ți l-ai fi permis altfel cu veniturile obținute doar din agricultură. Avem doi angajați pe care altfel nu i-am fi putut angaja, fără aceste suplimente financiare.” 

Proiectele de energie regenerabilă ar putea fi un model pentru revitalizarea agriculturii în regiune. Numărul fermelor familiale a scăzut de la 26 în 1960 la doar trei ferme mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE