Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul carburanților a crescut de 12 ori în ultimele trei săptămâni

Carburanții continuă să se scumpească. La pompă, prețurile au crescut de 12 ori în luna octombrie. Sunt doar câteva stații în Capitală care mai vând benzina sub 7 lei litrul. Liderul pieței a majorat în acest weekend prețul benzinei cu 3 bani pe litru. Motorina și-a păstrat prețul pentru acest final de săptămână.

Factorii care influențează prețurile carburanților

Din 7 octombrie prețurile carburanților au tot crescut, iar motorina s-a scumpit în medie cu 51 de bani/ litru de la începutul lunii, iar benzina cu 47 de bani/ litru. Nivelul prețurilor este în cazul motorinei cel de la începutul lunii august, iar al benzinei, de la jumătatea lunii septembrie, iar în acea perioadă erau în vigoare compensările cu 50 de bani/ litru.   

La pompă, benzina se vinde în medie cu 7,05 lei, acesta fiind prețul plătit, nu cel afișat. Motorina nu a mai înregistrat creșteri în ultimele zile și se menține la 8,46 lei, în medie. Însă, decalajul dintre benzină și motorină a tot crescut de la începutul lunii iulie, iar acum a ajuns la peste 1,40 lei.

În România a fost extinsă măsura de compensare a litrului de carburanți cu 50 de bani, jumătate suportată de stat și jumătate prin efortul companiilor de profil. Prețurile pentru carburanți sunt influențate în special de cotațiile petrolului, care au urcat în ultimele zile, de cursul leu – dolar și de factorii zonali. România este dependentă de importurile de motorină, tocmai așa se explică decalajul tot mai mare dintre benzină și motorină.      

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE