Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compensarea carburanților, prelungită până la finalul anului. Cât costă acum un litru de benzină și motorină

Publicat de: Euronews

Prețul benzinei a scăzut, pentru prima oară în ultimele luni, sub pragul de 7 lei pentru un litru. Și prețul motorinei a coborât până la 8,09 lei, după ce a fost aplicată măsura compensării cu 50 de bani. Datele Consiliului Concurenței arată că benzina este, însă, mai scumpă cu 20% față de anul trecut, iar motorina cu 37%.

Prețul carburanților este considerabil mai mic decât cel de la începutul verii. În prezent, un litru de benzină costă 6,95 lei, adică prețul coboară sub pragul de 7 lei. Și motorina înregistrează o ușoară scădere de tarif, iar acum este la prețul de 8,17 lei/ litru. Aceste prețuri au aplicată compensarea de 50 de bani pe litru, măsură pe care Coaliția vrea să o prelungească până la 31 decembrie.

Compensarea cu 50 de bani pe litru, prelungită

După o ședință care a durat mai bine de patru ore, reprezentanții Coaliției de guvernare au decis ca românii să beneficieze în continuare de compensarea carburanților până la finalul anului.

Au fost și discuții în contradictoriu. PNL a vrut să aplice în continuare doar pentru motorină această compensare, mai ales că diferența dintre benzină și motorină s-a tot mărit. În schimb, UDMR a cerut ca această compensare să fie prelungită până în primăvara anului viitor, atât pentru benzină cât și pentru motorină.

Potrivit calculelor inițiale, efortul bugetar s-ar fi ridicat la 1 miliard de lei, alt miliard ar fi fost suportat de benzinari. Cu toate acestea, alte calcule mai recente spun că ar fi vorba de o sumă mult mai mică, 200 de milioane de lei pe lună.

Prețul benzinei a crescut cu 20%

Măsura aplicată voluntar de către benzinării, la recomandarea Guvernului a fost pusă în aplicare începând cu data de 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni.

De la începutul anului și până în prezent prețul benzinei a crescut cu 20%, iar cel al motorinei cu 37%, incluzând reducerea de 50 bani per litru, conform date obținute de Agerpres de la Consiliul Concurenței.

În momentul în care Guvernul a decis compensarea cu 50 de bani pe litru a prețului carburanților, pe 30 iunie, benzina costa 8,65 lei/ litru, iar motorina depășise pragul de 9 lei, respectiv un litru costa 9 lei si 22 bani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE