Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza combustibililor din Franța continuă, în timp ce șoferii fac stocuri de carburanți

Criza carburanților continuă în Franța, unde mai multe depozite sunt în continuare blocate de greviști. Aproximativ 30% dintre benzinării nu au ce să vândă la această oră, cele mai mari probleme fiind în zona pariziană. Președintele Macron speră ca situația să revină la normal săptămâna viitoare.

Importurile de benzină au crescut

Greva, care durează de mai bine de două săptămâni, are un impact direct asupra șoferilor francezi, în condițiile în care aproximativ 30% dintre stațiile de benzină din țară nu dispun de carburanți. Situația este critică în regiunea pariziană și la granița cu Belgia, unde altercațiile la cozi sunt în creștere. În unele locuri, au fost detașați agenți de securitate pentru a menține ordinea.

Tot mai mulți șoferi își fac stocuri, îngrijorați de faptul că benzinăriile ar putea rămâne complet fără combustibil, deși oficialii guvernamentali au declarat că au crescut importurile de benzină și au eliberat o parte din stocurile strategice ale statului pentru a ajuta la reducerea penuriei.

„În timp ce obțin profituri uriașe, companiile petroliere, în special Total și Exxon, refuză să dea curs cererilor muncitorilor care se mobilizează în masă. Aceștia din urmă cer în primul rând că salariile să crească pentru a se alinia inflației, dar și o mai bună repartizare a banilor către muncitori, în timp ce acționarilor li s-au plătit dividende de miliarde de euro,” a explicat Catherine Perret, Reprezentant al sindicatului CGT.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că se așteaptă ca situația să revină la normal până la mijlocul săptămânii viitoare. De altfel, guvernul a solicitat suplimentarea de personal a lucrătorilor de la depozite, în încercarea de a asigura aprovizionarea cu combustibil a stațiilor de benzină din întreaga țară, pe fondul grevei actuale. Măsura drastică vine în contextul în care unele benzinării s-au închis temporar în așteptarea livrărilor din ultimele zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE