Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza combustibililor din Franța. Guvernul cere ridicarea imediată a blocadelor depozitelor de carburanți

Guvernul francez nu exclude posibilitatea de rechiziționare în domeniul carburanților, anunță purtătorul de cuvânt al executivului. În Franța, multe stații nu mai au suficient combustibil la vânzare din cauza grevelor din rafinării.

Autoritățile, pregătite să intervină

Guvernul cere ridicarea imediată a blocadelor depozitelor de carburanți. Dacă acest lucru nu se întâmplă de urgență, autoritățile sunt gata să intervină.

Premierul a dat asigurări că situația aprovizionării cu combustibil ar trebui „să se îmbunătățească în cursul săptămânii”.

În weekend aproape o treime dintre stațiile de distribuție din Franța nu mai aveau cel puțin un sortiment de carburant.

TotalEnergies s-a oferit duminică să devanseze negocierile salariale prevăzute inițial pentru luna noiembrie, cu condiția ca rafinăriile și depozitele blocate în prezent să reia activitatea.

„Această situaţie a durat destul”, a spus ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. El a subliniat că, dacă TotalEnergies şi sindicatele greviste, în special Confederaţia Generală a Muncii, nu ajung la un compromis, se va activa o obligaţie administrativă de revenire la muncă, potrivit Agerpres.

Francezii „nu trebuie să fie victime”

„Am avut o grămadă de probleme, chiar m-am gândit să merg în Belgia, pentru că de trei zile mă uit la aplicația pentru combustibil și văd că nu prea mai găsim, iar eu aștept la coadă de trei ore”, spune un șofer.

Grevele au început de mai bine de două săptămâni şi afectează în prezent rafinăriile TotalEnergies şi Exxon, precum şi o serie de depozite.

Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, „blocarea ţării nu este acceptabilă” şi francezii „nu trebuie să fie victimele acestei situaţii”.

Conducerea grupului TotalEnergies vrea ca negocierile să se concentreze pe salariile pentru anul 2023. De cealaltă parte, sindicaliștii invocă inflația ridicată și cer ca încă de anul acesta lefurile să fie majorate în medie cu 3,5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE