Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile la carburanți au crescut din nou. Cu cât s-au scumpit motorina și benzina

Carburanții continuă seria scumpirilor. În ultimele trei zile, prețul benzinei a urcat chiar cu 13 bani, iar prețul motorinei, cu 10 bani.

Începând de astăzi, prețul benzinei a ajuns în București la un maxim de 6 lei și 86 de bani pe litru, iar cel al motorinei, la 8 lei și 30 de bani pe litru. Acesta este prețul redus cu 50 de bani, ca urmare a măsurii de compensare în vigoare de la 1 iulie. Într-o săptămână, scumpirile au fost mai mari. De vineri până astăzi, prețul benzinei a crescut cu aproximativ 20 de bani, iar cel al motorinei cu până la 30 de bani. După scumpirea de azi, crește și mai mult diferența de preț dintre benzină și motorină, și ajunge la 1 leu și 44 bani pe litru, o valoare record.

Scumpirile ar putea continua

Potrivit specialiștilor, scumpirile ar putea continua și în perioada următoare în contextul embargoului care va fi impus petrolului din Rusia începând cu 5 decembrie, dar și din cauza deciziei OPEC de a extrage mai puțin petrol. Prețurile la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar și de necesarul de carburant.

Chiar și cu această creștere, comparativ cu luna trecută, benzina s-a ieftinit cu aproximativ 9%, iar prețul unui litru de motorină s-a diminuat cu aproximativ 5%. România se află printre primele șapte țări în topul celor mai ieftini carburanți din Europa. Prețurile la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar, dar și de necesarul de țiței important.     

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE