Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Premiile Laureus 2023. Lionel Messi, desemnat sportivul anului

Lumea sportului mondial și-a onorat luni seară starurile, la Paris. Cei mai mari sportivi ai lumii se adună pentru gala Laureus World Sports Awards. Nadia Comăneci și Ilie Năstase sunt membri ai juriului acestei competiții care de-a lungul anilor a fost câștigată de titani premcum Michael Schumacher, Usain Bolt, Serena Williams, Roger Federer și Novak Djokovic.

Câștigătorii sunt desemnați în urma unui vot al juriului Academiei Laureus, compus din 71 dintre cele mai mari legende ale sportului din toate timpurile.

Categoriile pentru Premiile Laureus 2023

  • Sportivul anului - Lionel Messi
  • Sportiva anului - Shelly Fraser Pryce
  • Echipa anului - Argentina
  • Revelația anului - Carlos Alcaraz
  • Revenirea anului - Christian Eriksen
  • Sportivul/sportiva anului cu dizabilități - Catherine Debrunner
  • Atletul/atleta anului în sporturi extreme - Eileen Gu

Nominalizații la Premiile Laureus 2023

Anul acesta, fotbalistul argentinian Lionel Messi (câștigător al Cupei Mondiale din 2022, cu Argentina), tenismanul spaniol Rafael Nadal (deținătorul celor mai multe titluri de Grand Slam, la egalitate cu Novak Djokovic) şi pilotul olandez de Formula 1 Max Verstappen (dublu campion mondial, în 2021 și 2022) se numără printre nominalizaţii pentru Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al anului.

Pe listă se mai află baschetbalistul american Stephen Curry, atletul suedez Armand Duplantis şi fotbalistul francez Kylian Mbappe.

Pentru Premiul Laureus rezervat celei mai bune sportive ale anului, sunt nominalizate jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek (câștigătoare Roland Garros 2022 și US Open 2022), înotătoarea americană Katie Ledecky (patru medalii de aur la Mondialele din 2022) şi schioarea americană Mikaela Shiffrin, atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser-Price şi fotbalista spaniolă Alexia Putellas (Balonul de Aur la fotbal feminin, în 2022).

Pentru Premiul Laureus rezervat celei mai bune echipe ale anului, sunt nominlizate Real Madrid (câştigătoarea Ligii Campionilor la fotbal pentru a unsprezecea oară în 2022), selecţionata de fotbal a Argentinei (noua campioană a lumii), echipa de Formula 1 Red Bull Racing (campioană mondială la constructori în 2022) şi echipa de baschet din NBA Golden State Warriors (campioana NBA în sezonul 2021/2022). Pe listă se mai află selecţionata masculină de rugby a Franţei şi naţionala feminină de fotbal a Angliei.

În cadrul galei va fi acordat și Premiul Laureus rezervat revelației anului. Pe lista nominalizaților se numără tenismenul spaniol Carlos Alcaraz (câștigător US Open 2022 și cel mai tânăr lider ATP din istorie) și selecționata de fotbal a Marocului (semifinalista Cupei Mondiale 2022 și ocupanta locului 4 la finalul turneului).

Jurnalistul Euronews România, Andrei Nourescu, în juriu 

Nominalizările și premiile se decid în urma unui vot mixt, adunat de la membrii Laureus Academy - din care fac parte Ilie Năstase și Nadia Comăneci - precum și alți mari sportivi: Boris Becker, Alberto Tomba, Luis Figo, Franz Beckenbauer, Carles Puyol, Francesco Totti ori Martina Navratilova.

Votează, totodată, și un grup format din jurnaliști reprezentativi, din toată lumea. De zece ani, pe această listă se regăsește și Andrei Nourescu, prezent la gală încă de la prima ediție, în anul 2000. Jurnalistul Euronews România a fost prezent la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice și va transmite, în 2024, de la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE