Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep vorbește pentru prima oară despre cazul de dopaj. Jucătoarea de tenis spune că producătorul care vinde suplimentele a făcut o greșeală

Publicat de: Euronews

Simona Halep vorbește pentru prima oară despre cazul de dopaj, la mai bine de șase luni de când a fost suspendată provizoriu. Simona spune, într-un interviu pentru Tennis Majors, că substanța interzisă a ajuns în suplimentul ei dintr-o greșeală a producătorului.

Federația Internațională de Tenis nu acceptă dovezile.

Fosta numărul 1 în tenisul mondial consideră că amânarea procesului ei este o tergiversare.

”Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”, a răspuns Halep la întrebarea dacă a luat roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii şi este utilizată în general în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Halep este prima jucătoare de top depistată pozitiv la un control antidoping de la suspendarea Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv la meldonium, rusoaica a primit o suspendare de cincisprezece luni.

Simona Halep: ”Am vrut ca experții să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a apărut substanța.

Cum am spus, nu o știam și nu înțelegeam de unde puteam să o iau, astfel încât să-mi ajungă în urină.

Experții au muncit să găsească motivul contaminării.

Au aflat că suplimentul era contaminat cu o cantitate foarte mică din substanță.

Contaminarea apare când cineva folosește suplimente autorizate, iar compania care le vinde face o greșeală.

Am trimis dovezile către Federația Internațională de Tenis, care le-a respins.”

Halep a cerut astfel să fie audiată de o ''instanţă independentă", dar mai multe audieri au fost amânate sau anulate de ITF. De asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii.

Pe perioada suspendării provizorii, românca nu poate participa la niciun turneu. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace şi că se simte "la fel de puternică, dacă nu, mai puternică".

Până acum este cea mai grea bătălie a vieţii şi a carierei mele.

-Simona Halep.

”Această dramă m-a făcut să fiu şi mai decisă să revin şi să muncesc din greu pentru a ajunge din nou la nivelul la care eram şi poate şi mai sus. Până acum este cea mai grea bătălie a vieţii şi a carierei mele. Vreau neapărat să joc din nou, pentru că iubesc acest sport şi vreau să joc din nou pentru titluri mari'', a concluzionat Halep.

Simona Halep a fost suspendată începând cu octombrie anul trecut, după ce a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanţă interzisă clasificată ca eritropoietină (EPO) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

Simona Halep, câştigătoarea a două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP) de către Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) şi riscă până la patru ani de suspendare, transmite Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE