Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ion Țiriac: „Cu un avocat bun, Simona Halep era deja pe teren”

Ion Țiriac spune că, dacă Simona Halep ar fi avut un avocat bun, ar fi deja pe teren jucând tenis. Fostul mare tenismen, acum om de afaceri, subliniază că vina pentru ce i s-a întâmplat Simonei este a echipei acesteia. El a dat ca exemplu situația Andreei Răducanu, căreia i-a fost retras aurul olimpic după ce antrenorul îi dăduse pastile de nurofen pentru răceală.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu, după ce anul trecut a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.

Ion Țiriac: „Simona, cu un bun avocat, cred că era deja pe terenul de tenis. Ce vrei de la o femeie, o doamnă, de 30 de ani, care a fost de sute de ori controlată înaintea unui tuneu care mai și pierde primul tur și care cade din cer. Pe de-o parte. Pe de altă parte, să fiu sincer, ea a făcut un pas și un gest și a spus: ”nu-mi atingeți echipa!”. Cum să nu-ți atingi echipa când tu habar n-ai ce mănânci, tu habar n-ai ce bei când te antrenezi, habar n-ai... ăia au responsabilitatea aia, este absolut justă legea. Ori le dai drumul la toți să facă de vor și, vorba aia, să moară drogați, sau, dacă nu, atunci o respecți. Dacă eu îi deschid gura unui sportiv și unu-i bagă, e dopat. Are dreptul să se apere, dar e dopat. După părerea mea, (Simona Halep, n.r.) ar trebui să fie deja pe teren”.

Simona Halep, suspendată provizoriu din octombrie

Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis, a făcut publi în luna octombrie că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.

„Începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele

În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală”, scria atunci Halep, fost lider mondial

Ce este roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE