Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul din Letonia va demisiona împreună cu întreg Guvernul. Motivul invocat de Krisjanis Karins

Premierul leton Krisjanis Karins a anunțat luni că își va da demisia din funcție în cursul acestei săptămâni, alături de întreaga echipă guvernamentală. În funcție din ianuarie 2019, Karins a precizat că a decis să demisioneze din cauza înțelegerilor din coaliția guvernamentală, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Joi îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a acestui Cabinet", a declarat premierul leton într-o conferinţă de presă.

Cu doar trei zile înainte, Krisjanis Karins își exprimase speranța de a ”reconfigura” Guvernul de la Riga în condițiile în care partnerii de coaliție i-au respins propunerea de remaniere, notează agenția letonă de presă BNS.

Krisjanis Karins și-a acuzat partnerii de guvernare că blocheză creșterea economică a Letoniei

Partidul lui Karins, Noua Unitate (centru-dreapta), vrea să aleagă miercuri un candidat pentru postul de premier.

Noua Unitate a câştigat alegerile din octombrie 2022, când a obținut 26 din cele 100 de posturi din Parlament, într-un for legislativ fragmentat în care sunt reprezentate şapte formaţiuni politice.

Într-un mesaj publicat e platforma X (fostă Twitter) , Krisjanis Karins şi-a acuzat partenerii de coaliţie că ”blochează munca pentru prosperitate şi creştere economică”.

Președintele Letoniei urmează să acorde noului premier mandatul pentru a forma o nouă coaliție

În prezent, Noua Unitate se află la guvernare cu sprijinul conservatorilor din Alianţa Naţională şi al Listei Unite de formaţiuni mai mici, ceea ce îi asigură o majoritate fragilă. Relaţiile din coaliţie au fost afectate de eşecul prezentării unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din mai.

Şeful statului, Edgars Rinkevics, este cel care trebuie să-i acorde potenţialului nou prim-ministru mandatul de formare a Guvernului, iar orice nouă coaliţie guvernamentală trebuie să primească aprobarea parlamentului.

Următoarele alegeri legislative din Letonia urmează să aibă loc în anul 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE