Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în Noua Zeelandă: Mai multe femei, în Parlament, decât bărbați

Femeile au devenit majoritare pentru prima oară în istoria Parlamentului din Noua Zeelandă, după ce o reprezentantă a Partidului Laburist a depus jurământul, înlocuindu-l pe un coleg care a fost numit ambasador.

Parlamentul din Noua Zeelandă are acum 60 de femei și 59 de bărbați. Noua Zeelandă se alătură celor câteva state în care femeile ocupă 50% din mandatele de parlamentar, printre care se numără Mexic, Cuba și Nicaragua.

La nivel global, proporția lor este de doar 26%. De altfel, Noua Zeelandă are o lungă istorie în ceea ce privește promovarea femeilor, fiind prima țară care le-a acordat dreptul de vot în 1893.

Premierul Noii Zeelande este tot o femeie

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a obţinut al doilea un mandat de prim-ministru al Noii Zeelande, formaţiunea sa politică, Partidul Laburist, câştigând alegerile parlamentare desfăşurate în această ţară, în 2020.

„Vom fi un partid care guvernează pentru fiecare neozeelandez”, a spus Ardern în 2020.

Jacinda Ardern şi-a atras laude din toate părţile pentru reacţia ei la masacrul din 15 martie, în timpul căruia un adept australian al supremaţiei rasei albe a ucis 50 de credincioşi în două moschei din Christchurch. 

Noua Zeelandă, închisă, din cauza pandemiei

Sub conducerea premierului, Noua Zeelandă a fost închisă din martie 2020 și până la începutul primăverii, în acest an, din cauza pandemiei. Turismul internațional s-a oprit cu totul la începutul anului 2020, după ce Noua Zeelandă a impus unele dintre cele mai dure restricții la frontieră din lume. Regulile de frontieră au rămas în vigoare, deoarece guvernul a urmat la început o strategie de eliminare și apoi a încercat să controleze în mod strict răspândirea virusului.

La izbucnirea pandemiei, popularitatea Partidului Laburist, din care face parte și premierul, a crescut semnificativ, însă acum a scăzut.

În afara granițelor, Jacinda Ardern este văzută, în prezent, ca un adevărat lider. În țară, însă, popularitatea premierului se estompează. Creșterea prețurilor la alimente și combustibil și costurile mari pentru locuințe fac viața din ce în ce mai dificilă pentru mulți neozeelandezi, iar o explozie a violenței i-a șocat pe locuitorii din suburbii, care nu obișnuiesc să-și facă griji pentru siguranța lor, potrivit New York Times.

Ar putea deveni Noua Zeelandă republică?

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern este de părere că ţara sa va deveni republică în timpul vieţii sale, transmite Agerpres.

Totuşi, Ardern a adăugat că „nu a simţit niciodată vreo urgenţă” din partea poporului neozeelandez pentru a face acest lucru să se întâmple.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a reaprins discuţiile despre oportunitatea tăierii legăturilor între Noua Zeelandă şi monarhia britanică.

Deşi Noua Zeelandă va deveni probabil republică la un moment dat, Ardern nu vede această posibilitate „drept o măsură pe termen scurt, care să fie pe agendă prea curând”.

„Ne confruntăm cu atât de multe provocări. Aceasta este o dezbatere amplă şi importantă şi nu cred că este una care ar trebui să se petreacă rapid, mai ales când încă ne aflăm într-o perioadă de doliu”, a insistat premierul neozeelandez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE