Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în atletismul românesc. Meda și Toni Cozmanciuc, mamă și fiu, au urcat pe podiumul aceleiași competiții

Cei mai valoroși atleți români ai momentului au concurat în weekend la Campionatele Naționale de seniori și tineret. A fost o luptă aprigă pentru medalii, iar mulți dintre concurenți s-au remarcat în mod deosebit.

Ediția din acest an a consemnat și o premieră pentru atletismul românesc: o mamă și fiul acesteia au urcat pe podiumul de premiere. Meda și Toni Cozmanciuc au obținut medaliile de bronz la săritura cu prăjina.

Deși este junior și are numai 16 ani, Toni Cozmanciuc a urcat pe podium în competiția seniorilor. Cu o săritură de patru metri și zece centimetri, a obținut medalia de bronz.

Antonie Cozmanciuc, atlet, medaliat cu bronz la săritura cu prăjina: Sincer, în momentul în care am plecat de acasă în ziua respectivă, ne-am spus că da, vom ajunge pe acel podium, orice ar fi.

Toni este antrenat chiar de mama lui. Multiplă campioană națională la săritura cu prăjina, Meda Cozmanciuc a renunțat la cariera sportivă în urmă cu mai mulți ani și s-a dedicat antrenoratului. A revenit, însă, la această ediție a Campionatelor Naționale, în urma unui pariu făcut cu fiul ei. Și a obținut, la rândul ei, medalia de bronz în proba feminină.

Meda Cozmanciuc, atletă, medaliată cu bronz la săritura cu prăjina: I-am dat un metru marjă și am zis, plecăm de la zero, ce sar eu peste trei metri, comparăm cu ce sari tu peste patru metri. Și atunci, cel care va câștiga, va fi deținătorul unei perechi de adidași, am plecat de la o pereche de adidași.

Ultima zi a competiției a adus și câteva dintre duelurile mult așteptate

La 60 de metri garduri, câștig de cauză a avut favorita probei, Anamaria Nesteriuc, sportivă care își propune să fie prezentă la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024.

Anamaria Nesteriuc, atletă, campioană națională la 60 metri garduri: Am alergat 08.16, recordul meu personal este 08.07, nu am avut cel mai bun sezon indoor, dar face parte din sport și asta mă va ajuta pentru la vară să mă motivez.

Mult mai strânsă a fost competiția la săritura în lungime, acolo unde aurul i-a revenit Alinei Rotaru.

Vicecampioana acestei ediții, Florentina Iușco, așteaptă acum Campionatul European din Turcia, programat la începutul lunii martie, la Istanbul. Tot acolo ar fi trebuit să aibă loc și Campionatul Balcanic, anulat, însă, din cauza cutremurelor care au lovit Turcia.

Florentina Iușco, atletă, vicecampioană națională la săritura în lungime: Într-adevăr, Balcaniada ne-a afectat pe mulți dintre noi, dar sperăm să fie ok și să mergem cât mai mulți și să ne facem baremul la această competiție.

Într-o perioadă în care aproape jumătate dintre adulții europeni nu fac niciodată mișcare, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, sportivii de performanță reamintesc importanța unui stil de viață echilibrat.

Mircea Peța, căpitanul echipei de volei Steaua: Cred că cel mai greu lucru este să te apuci de ceva. La un moment vei observa, însă, câteva schimbări în viața ta, atât fizice, cât și psihice. Te simți altfel după jumătate de oră de sport, zilnic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE