Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: România, în topul celor mai sedentare țări din Europa. Care sunt statele campioane la activitate fizică

Știm cu toții că o activitate fizică regulată, sub forma exercițiilor fizice sau a sportului, este esențială pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. Printre alte beneficii, aceasta susține funcționarea cognitivă și bunăstarea.

Cu toate acestea, prevalența activității fizice insuficiente rămâne ridicată în Europa. Aproape jumătate dintre rezidenții UE (45 %) declară că nu fac niciodată exerciții fizice sau sport.

Un raport comun al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sugerează că o creștere a activității fizice ar putea preveni mii de decese premature în UE și ar economisi anual miliarde de euro din cheltuielile cu asistența medicală, potrivit Euronews.

Dar care sunt țările cele mai active și cele mai puțin active din punct de vedere fizic din Europa? Care sunt principalele motive care îi împiedică pe oameni să facă exerciții fizice mai regulat? Cum influențează vârsta, sexul și educația participarea la exerciții fizice și sport? Care este povara economică a unei activități fizice insuficiente? Și cum a afectat pandemia COVID-19 rutina de exerciții fizice a oamenilor?

OMS: Unul din trei adulți, insuficient de activi

Sondajul Eurobarometru privind participarea la sport și activitatea fizică în statele membre ale UE și raportul comun OMS-OCDE intitulat "Step up! Combaterea poverii activității fizice insuficiente în Europa" abordează toate aceste întrebări.

În 2016, mai mult de unul din trei adulți din cele 27 de state membre ale UE erau insuficient de activi, potrivit setului de date al OMS. Această proporție a variat de la 19 % în Finlanda la 46 % în Portugalia.

România, în topul țărilor europene lipsite de activitate fizică

Activitatea fizică insuficientă a fost deosebit de răspândită în unele țări din sudul Europei și mai puțin frecventă în țările nordice. Cea mai mică rată a fost de 18 la sută în Rusia.

Atunci când rezidenții UE au fost întrebați cât de des fac exerciții fizice sau sport, aproape jumătate (45 %) au declarat că nu fac niciodată acest lucru. Aproape unul din cinci (17 %) a declarat că face rareori exerciții fizice sau sport.

În 2022, balanța era astfel: Portugalia are cea mai mare rată a celor care "niciodată" nu fac exerciții fizice sau sport, respectiv 75 %, urmată de Grecia, Polonia și România (62%).

Țările nordice au cele mai mici valori, de doar 8% în Finlanda, urmată de Suedia (12%) și Danemarca (20%). Această rată este de 32 la sută în Germania și de 45 la sută în Franța.

Bărbații, mai activi decât femeile

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să facă exerciții fizice sau sport cu o anumită regularitate: 40% dintre ei spun că "niciodată" nu fac exerciții fizice sau sport, față de 49% dintre femei.

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani sunt cele mai predispuse să facă exerciții fizice sau sport cu o anumită regularitate (54%). Această proporție scade odată cu vârsta, de la 42% în rândul celor cu vârste cuprinse între 25-39 de ani la 32% în grupul de vârstă 40-54 de ani și 21% în rândul celor cu vârste de peste 55 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE