Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comitetele Olimpice Nordice cer excluderea rușilor și belarușilor de la JO 2024

Publicat de: Euronews

Comitetele Olimpice din Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia şi Danemarca şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de intenţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a le permite sportivilor ruşi şi belaruşi să revină în competiţiile internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, informează BBC, citat de Agerpres.

Sportivii din Rusia și Belarus ar putea fi autorizați să concureze

CIO a anunţat luna trecută că sportivii din Rusia şi Belarus ar putea fi autorizaţi să concureze sub drapel neutru la Olimpiada din capitala Franţei, însă cele cinci ţări nordice se opun aceste iniţiative.

„Acum nu este momentul potrivit să ne gândim la întoarcerea lor şi acesta este poziţia noastră. Noi, Comitetele Olimpice şi Paralimpice Nordice, alături de Confederaţiile sportive, profităm de această ocazie pentru a ne reafirma încă o dată sprijinul ferm faţă de poporul ucrainean şi cererea pentru pace”, se precizează în comunicatul comun dat publicităţii de Comitetele Olimpice Nordice.

Săptămâna trecută, Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia şi-au manifestat opoziţia faţă de intenţia de acceptare a sportivilor din Rusia şi Belarus, care sunt în prezenţi interzişi la competiţiile internaţionale după invazia armatei ruse în Ucraina, declanşată în februarie 2022.

Ucraina a ameninţat recent că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris în cazul în care CIO îşi va pune planul în aplicare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE