Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru pelerinaj. Cazare mai scumpă cu 10-15%, în perioada sărbătorii Sfintei Parascheva

Mai sunt câteva zile până când va începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Iașiul se pregătește de sărbătoare, dar și pentru sutele de mii de oameni care vor veni să se roage la racla cu moaștele sfintei. Luna aceasta, cu greu mai poți găsi un loc de cazare în Capitala Moldovei, hotelurile și pensiunile sunt ocupate deja în proporție de peste 90%. Cum cererea este atât de mare, prețurile au crescut cu cel puțin 10-15 procente, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Liliana și Casandra sunt mamă și fiică. Vin de la Târgu Jiu, pentru a vizita orașul și au fost destul de inspirate încât să-și facă rezervare la Iași, încă de acum două luni. Pentru trei nopți de cazare plătesc 520 de lei.

Casandra - turist din Târgu Jiu: Am ales luna octombrie, pentru că nu este foarte cald. Ne plac culorile de toamnă. Am vrut să vizităm un alt oraș, nu am fost niciodată. Când am fost în plimbare ne-am dat seama că se pregătește orașul pentru pelerinaj și este foarte frumos.

Liliana - turist din Târgu Jiu: Iașiul foarte fain, deosebit de fain. Cel puțin, pe mine una, m-a impresionat în mod deosebit Palatul Culturii ca și construcție și interiorul, dar construcția e deosebită. Și Catedrala Mitropoliei, că tot suntem aici.

În oraș sunt peste 5.000 de locuri de cazare

Dacă anul trecut se putea sta peste noapte la un hostel și cu 70 de lei, anul acesta, tarifele mult mai mari. Chiar și așa, să mai găsești o cameră liberă în această perioadă în Iași e aproape o minune.

Anca Zota - coordonatorul Centrului de Informare Turistică Iași: Credem că hotelurile vor fi ocupate în proporție foarte mare, tinzând chiar spre suta la sută. Variantele de cazare pentru cei care vor să viziteze Iașiul sunt de la 100 de lei la peste 500 de lei, în funcție de gradul de confort pe care și-l doresc.

Mihaela Haidău - director de vânzări hotel patru stele, Iași: Locuri disponibile nu mai avem în hotel. Luna octombrie este o lună foarte solicitată de către turiștii din România. Iar rezervările au fost făcute cu aproximativ două-trei luni în avans. Ținând cont că cererea dictează tariful, undeva la 10-15 la sută este procentul de majorare a tarifelor.

Ca să evite aglomerația și statul la rând ore în șir, mulți oameni au venit la Iași, înainte să înceapă pelerinajul.

”De la cinci dimineața am luat microbuzul de la Rădăuți și am venit aici.”

”Am avut norocul că erau foarte puțini. Dar, după aceea, în urma noastră văd ca e plin. Și vă dați seama că, încă nu e 14.”

”Ca să evităm aglomerația am veni un pic mai devreme, ca să ne rugăm la Cuvioasa Parascheva, să ne ajute pentru sănătate, pentru toate.”

Cel mai mare pelerinaj din România va începe în dimineața de 7 octombrie.

Anul trecut aproximativ 340 de mii de pelerini din țară și din străinătate au trecut pe la racla Sfintei Parascheva. Acum, vor fi aduse la Iași și moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanu, din Creta. Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie, atunci când se sărbătoresc si zilele Iașiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE