Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de sarmale pregătite pentru pelerinii care vin să se roage la moaștele Sfintei Parascheva

85 de mii de sarmale sunt pregătite pentru pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mâncarea va fi împărțită mâine, după sfârșitul liturghiei la care sunt așteptați să participe mii de credincioși. Prepararea sarmalelor necesită timp, așa că zeci de bucătărese și voluntari au început treaba cu patru zile înainte de sărbătoare.

La cantina socială de lângă catedrala Mitropolitană din Iași se lucrează de zor.

Anca Nechita – voluntar: Am început cu pregătirea compoziției. Sarmalele sunt de post. Conțin orez, ciuperci, legume: păstârnac, pătrunjel verde, mărar. Frunzele sunt opărite cu borș acru.

Olga Murariu – voluntar: Facem cu drag pentru pelerinii care vin din toată țara, din străinătate. Pentru lumea care vine și stă aici în frig și în durere.

Forfota în bucătărie a început de luni, când s-au curățat toate legumele. Aceea a fost partea cea mai grea, recunosc bucătăresele.

Lina Pușcașu – bucătăreasă: Acum ne odihnim, să știți. Pentru noi este odihnă când stăm și învârtim la sarmale.

Jurnalist: Cam câte sarmale încap într-o oală?

Bucătăreasă: Depinde de mărime. Aici încap cam 500 și un pic. Aici încap vreo 650-700. Depinde de mărimea oalei. Avem și cu o mie, și cu 900. În zece minute ar trebui să umplu o oală.

Angela Joacă Bine – bucătăreasă: Până începe să fiarbă oala durează o oră, o oră și un pic. Cât fierbe sarmaua, iar mai durează. Cam trei ore, trei ore jumătate, cel mult patru, pentru o cratiță mare.

Mariana Micu - directorul Cantinei Sociale Iași: La cele 20 de mii de sarmale care se fac, anul acesta am folosit mai multe ciuperci, deci 150 de kilograme de ciuperci, 100 de kilograme de carne, 250 de kilograme de ceapă, o tonă și jumătate de foi de varză, orez - 80 de kilograme. 

În total, 85 de mii de sarmale vor fi împărțite pelerinilor care vor fi pe 14 octombrie la Iași, de ziua Cuvioasei Sfintei Parascheva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE