Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pelerinajul Sfintei Parascheva. 300.000 de pelerini sunt așteptați la procesiunea din Iași

Peste 300 de mii de oameni sunt așteptați să participe la pelerinajul Sfintei Parascheva. Jandarmi, medici și voluntari sunt alături de oamenii care așteaptă ore întregi să se poată ruga la racla cu moaște. Autoritățile cred că vineri, în ziua Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, șirul de pelerini se va întinde pe mai bine de trei kilometri.

Peste 120 mii de pelerini au ajuns la catedrala Mitropolitană în primele patru zile ale pelerinajului. Iar de siguranța lor se ocupă, an de an, jandarmii din Bacău.

„Prima dată am veni aici în 1999. Cu mulți dintre ei m-am întâlnit și în anii următori. Erau bătrânele, fiind și eu mai tânăr, voiau să mă însoare cu o nepoată. Au fost multe, multe experiențe și amuzante și triste am văzut. Oameni foarte bolnavi și oameni cu foarte mulți copii,” a spus plutonier Sorin Merlușcă - Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Zeci de voluntari ajută pelerinii

În plus, zeci de voluntari, ajutați de măicuțe, au grijă ca pelerinii să primească mâncare și ceai cald.

„Avem activitatea aceasta pentru pelerinii care merg la Sfânta Parascheva să se închine și îi așteptăm cu drag să îi oferim o masă caldă,” a explicat Elena Iordache – voluntar.

Alături de pelerini sunt și cadrele medicale de pe ambulanță, SMURD, dar și voluntarii de la Crucea Roșie. Potrivit acestora, de la începutul pelerinajului peste 130 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Numărul de pelerini care au avut nevoie de îngrijiri medicale a variat întra 8 și 25 pe fiecare 24 de ore. Avem cu 20 la sută mai mulți oameni care lucrează în prespital în acest moment și asta am făcut-o fără să dăm concedii, fără să dăm zile libere,” a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu - șef UPU-SMURD Iași.

Autoritățile se așteaptă ca până vineri, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, peste 300 de mii de pelerini să participe la evenimentele religioase organizate în centrul Iașiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE