Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii credincioși, la pelerinajul Sfintei Parascheva. Numărul lor a depășit chiar și așteptările autorităților locale

Numărul pelerinilor care au trecut până acum pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva a ajuns la aproape 50.000 de persoane, dublu față de 2019, iar credincioșii continuă să formeze cozi imense. Răpuși de oboseală, peste 75 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ca să ajungă la raclele cu sfintele rămășite trupești ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Paisie, pelerinii stau în șir, pe un singur culoar, ore întregi, chiar și pe timpul nopții. Pentru unii dintre ei orele de nesomn, de stat în picioare și lipsa hidratării suficiente și-au spus cuvântul.

77 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, până dumincă la prânz. Cei mai mulți dintre ei au suferit crize hipertensive, lipotimii, dureri abdominale și au fost tratați la punctul medical din curtea Catedralei Mitropolitane. Patru oameni au fost însă transportați la spital.

Diana Cimpoeșu, șef UPU SMURD Iași: „Marea majoritate a celor care avut nevoie de îngrijiri medicale erau din județul Ilfov și au răspuns bine la tratamentul făcut în urgență și au rămas în continuare să își continue pelerinajul.”

Într-o oră aproximativ 1.500 de oameni se închină la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. În prima zi de pelerinaj aproximativ 40.000 de oameni au trecut pe la baldachinul cu flori, de două ori mai mult față de anul 2019.

40.000 de credincioși, în prima zi, un record

Numărul a fost un record pentru prima zi de pelerinaj. Numărul credincioșilor a depășit chiar și așteptările autorităților locale.

Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău: „Au venit foarte multe grupuri organizate. Nu că ne-au surprins, dar au fost mai mulți decât am estimat noi.”

Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: „S-a simțit după pandemie dorința pelerinilor.”

Dincolo de orele lungi de așteptare, credincioșii spun că pleacă acasă mulțumiți. Au sufletul împăcat.

Copii, tineri, părinți și bunici, cu toții s-au bucurat de vremea frumoasă și și-au făcut poze pentru a păstra amintirea acestui pelerinaj. Unii și-au sunat rudele ca să vadă și ele cum e la pelerinaj.

Pelerinajul de la Iaşi ţine o săptămână, până pe 14 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE