Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva, primul fără restricții din cauza COVID-19

Mii de oameni sunt așteptați să participe la pelerinajul organizat la Iaşi cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Procesiunea va începe sâmbătă, 8 octombrie, a anunţat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Pe 8 octombrie, de la ora 6:00, va fi oficiată procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană din Iași urmează să așeze racla cu sfintele moaște spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Ca în fiecare an, credincioșii care vin în pelerinaj la Iași se vor putea închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până pe 16 octombrie.

Potrivit Agerpres, acesta este primul pelerinaj care va avea loc la Iaşi, fără restricțiile impuse de pandemia de COVID-19.

Pelerinaj la Sfânta Cuvioasa Parascheva, la Iași. Programul complet al procesiunii

Liturghia de pe 14 octombrie, când este credincioșii creștini ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, va fi oficiată, începând cu ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi create culoare de acces pentru oamenii care vor să participe la slujbă.

Procesiunea religioasă va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone.

Pelerinajul la Sfânta Paracheva, considerat cel mai mare din țară

În fiecare an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este prăznuit pe 14 octombrie. În zi de sărbătoare, Iașiul se transformă în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în 28 februarie 1950 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE