Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Zeci de mii de credincioși vin să se roage la icoana Maicii Domnului

Zeci de mii de credincioși ortodocşi şi greco-catolici iau parte în fiecare la pelerinajul care are loc de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mânăstirea Nicula din Cluj. Pelerinii vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune c-ar avea puteri tămăduitoare.

Aproape 15.000 de pelerini sunt prezenți duminică la Mănăstirea Nicula, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, a anunțat Gruparea de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Unii dintre credincioși au venit încă de joi și și-au instalat corturile în apropierea lăcașului de cult. La slujba de duminică a participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

Adormirii Maicii Domnului este sărbătorită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, printr-un pelerinaj eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Episcopal Major, conform Agerpres.

Programul complet de la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula

Pentru credincioșii veniți în pelerinaj la Mânăstirea Nicula urmează o noapte de rugăciune din seara de duminică, până în ziua sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august.

De la ora 10,00 va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla împreună cu preoţi de pe întreg cuprinsul eparhiei, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

"Reînnoim invitaţia de a ne reuni în rugăciune, asemeni Sfinţilor Apostoli la Adormirea Maicii Domnului, în număr cât mai mare, la programul pregătit împreună cu Surorile Congregaţiei Maicii Domnului. O vom cinsti pe Maica Domnului, vom afla adăpost sub privirea ei iubitoare, răspuns cererilor, alinare suferinţelor şi îndrumare bună pe calea vieţii", a afirmat Preasfinţitul Părinte Claudiu, eparhul de Cluj-Gherla.

În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, părintele Claudiu va sfinţi icoana patronală a mănăstirii, "Maica Sfântă - mângâierea celor ce plâng".

La sfârşitul Liturghiei va fi lansată monografia istorice "Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)".

Programul slujbelor pentru credincioșii greco-catolici

Programul Pelerinajului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca cuprinde; duminică, la ora 18.00 - Slujba Vecerniei; Paraclisul Maicii Domnului, la ora 20.00 - Rugăciunea Sfântului Maslu; 21.30 - Adoraţie Euharistică, 22.30 - Sfânta Liturghie, 00.30 - Calea Crucii a familiilor; Coroniţa Îndurării Divine, 2.00 - Acatistul Maicii Domnului, 3.00 - Rugăciunea Rozariului de bucurie, 4.00 - Rugăciunea Rozariului de lumină, 5.00 - Rugăciunea Rozariului de durere, 6.00 - Rugăciunea Rozariului de mărire.

Luni, 15 august, programul începe la ora 9.00 cu Rozariul şi continuă la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie Arhierească, Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenţei plenare, Sfinţirea Icoanei Maicii Domnului - Icoana patronală a Sanctuarului, Lansarea Monografiei istorice - Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021).

Slujbele oficiate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Pentru ortodocşi, procesiunea a început începe duminică, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, şi de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse.

De la ora 18.00, pe Altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe Altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE