Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 950 de mii de hectare afectate de secetă. Ce spun experții despre lipsa precipitațiilor din această toamnă

După o vară secetoasă, nici toamna nu vine cu precipitații importante. În plus, traversăm o perioadă deosebit de caldă pentru această perioadă. Până acum seceta pedologică de la noi din țară, adică resursa scăzută de apă din sol, a afectat aproape un milion de hectare de culturi agricole. În aceste condiții, fermierii susțin că pierderile în agricultură sunt substanțiale.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține că pagubele agricultorilor vin după trei ani consecutivi de secetă.

„Producțiile au fost la cereale păioase satisfăcătoare, în schimb culturile de primăvară - foarte slabe, datorită lipsei de precipitații. N-am avut decât sub 240 de litri pe metru pătrat, față de 550 media. Ținând cont că suntem în perioada de 3 ani de zile de secetă, deficitul este destul de mare. Viitorul sună destul de rău. La nivelul agriculturii din România, avem depuse la Ministerul Agriculturii peste 970 de mii de hectare care au probleme de calamitate, pierderile la nivelul fermierilor sunt destul de mari, prețurile au crescut puțin, dar sunt artificiale, cheltuielile  pe unitate de suprafață vor fi destul de mari pentru anul acesta, pentru anul viitor,” a declarat Nicu Vasile, președintele LAPAR.

Ploile vor lipsi și în perioada următoare

Nici meteorologii nu vin cu vești mai bune. Ploile abundente vor lipsi și în următoarea perioadă. 

„Bună parte din această toamnă nu a venit cu cantități importante. Din păcate, în următoarea perioadă nu se întrevăd precipitații abundente. Vom avea parte, în continuare, de o vreme mai caldă pentru această dată, deși estimările meteorologice arată că spre sfârșitul săptămânii, începutul săptămânii viitoare - temperaturile să înceapă treptat să scadă și să se apropie de cele normale pentru această dată,” a declarat Marina Antonescu, meteorolog ANM.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, suprafața totală afectată de secetă este de peste 950 de mii de hectare, în 37 de județe, plus Municipiul București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE