Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta a făcut pagube de 1 miliard de euro. Ce despăgubiri primesc agricultorii români

1.500 de lei pentru fiecare hectar distrus în totalitate de secetă. Acestea sunt despăgubirile pe care le vor primi agricultorii care și-au pierdut culturile anul acesta. Pagubele se ridică la peste un miliard de euro.

Din cele 5,4 milioane de hectare cultivate cu cereale în țara noastră, peste 800.000 au fost afectate de secetă. În total, 37 de județe și capitala au avut de suferit. Au fost afectate atât culturile de primăvară cât și cele de toamnă. Cele mai afectate suprafeţe erau cultivate cu porumb şi floarea-soarelui.

Producţia de grâu a scăzut cu 23%, faţă de anul trecut iar cea de rapiţă cu 22%. Culturile de primăvară care au fost distruse de secetă sunt cele de porumb, floarea soarelui și soia, iar cele de toamnă afectate sunt de grâu, orz și secară.

Ministerul Agriculturii pregătește un set de despăgubiri pentru agricultori. Aceștia pot primi până la 1.500 de lei pentru fiecare hectar, în cazul în care cultura a fost distrusă în totalitate. Primesc despăgubiri toți agricultorii care au afectate cel puțin 30 la sută din culturi.

Mulţi fermieri nu au mai cultivat pământurile afectate, unii dintre ei se gândesc chiar să renunţe de tot la agricultură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE