Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lacul Techirghiol, afectat de secetă. Ce se va întâmpla cu nămolul sapropelic

Fenomen mai puțin obișnuit pe lacul Techirghiol, unde apa s-a retras cu aproape 50 de metri. Specialiștii susțin, însă, că este vorba despre un fenomen natural cauzat de lipsa precipitațiilor din această vară.

Pe nisipul care reprezenta apa lacului Techirghiol se observă bărci care înainte pluteau.

Specialiștii sunt îngrijorați pentru că nu există o sursă care să alimenteze cu apă sărată lacul. Doar ploaia îl poate reumple, dar orice aport de apă dulce ar putea să afecteze calitatea nămolului.

Pentru turiștii veniți la tratament, peisajul este unul dezolant.

Turist: Și la lacul Sărat am fost. Tot așa secat e la Brăila.

Jurnalist: Vă îngrijoarează că nu veți mai putea veni la tratament?

Turist: Da. Anul ăsta e așa, poate la anul e mai mult.

Turist: Lacul, apa era până la pietre, nu era nămol uscat. Era exceptional. E în retragere pentru că natura a făcut în așa fel.

Fenomenul, deși natural îngrijorează autoritățile din zonă. Lacul este punctul de atracție al stațiunii de tratament unde vin anual, pentru terapiile cu apă sărată și nămol, zeci de mii de turiști din țară dar și din străinătate.

Robert Nenciu – purtător de cuvânt Primăria Techirghiol: Chiar dacă există motive de îngrijorare, evident, noi monitorizăm constant. Din păcate, noi ca autoritate locală nu avem cum să intervenim, pentru că lacul Techirghiol este sit Ram Sar și sit Natura 2000 și orice intervenție este foarte dificil de făcut.

Specialiștii pun fenomenul pe seama încălzirii globale, însă dau asigurări că nămolul sapropelic nu va fi afectat, cel puțin în următoarea perioadă, nici cantitativ, dar nici calitativ.

Adrian Bîlbă, doctor în științe: Nămolul este recoltat din zonele adânci ale lacului, se produce pe mai mulți ani, zona de unde se recoltează și tipul de nămol cu rol terapeutic este un nămol care are câțiva ani de mineralizare. Nu este cazul să fie influențat de o anumită vară. Probabil că la primăvară vom vedea apele revenite aici, nu este sigur, dar este posibil.

Nivelul scăzut al apei din lac îngreunează procesul de recoltare a namolului, însă asta nu va împiedica activitatea sanatoriului balnear.

Carmen Oprea – director îngrijiri Sanatoriul Balnear Techirghiol: În urma examenelor clinice care se realizează pe pacienții noștri de către medicii curanți nu sesizăm că nu ar avea nivelul scontat asupra acestora.

Lacul Techirghiol din județul Constanța se întinde pe o suprafață de peste 10 kilometri pătrați, iar adâncimea maximă, în larg, de unde se extrage și vestitul nămol sapropelic, este de nouă metri.

Seceta din această vară a produs efecte atât pe Dunăre, cât și pe alte lacuri din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE