Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 200 de hectare de culturi agricole, afectate de secetă, în județul Brașov. Ce spun fermierii

Peste 200 de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în județul Brașov. Cele mai mari probleme au fost la porumb și soia, susțin reprezentanții Direcției Agricole. Neoficial însă, numărul culturilor afectate este mult mai mare.

Agricultorii spun că nu au mai văzut o astfel de secetă de mai bine de 20 de ani. Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și de soia. Dacă statisticile oficiale estimează undeva la 200 de hectare în zona Brașovului, ca fiind afectate de secetă, numărul suprafețelor cultivate afectate de secetă este mult mai mare, spun agricultorii, și asta pentru că mulți dintre agricultorii mici nu au declarat pagubele pe care le-au înregistrat.

Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și de soia

Mircea Dumitru, fermier și agricultor: „Pagubele sunt destul de însemnate. Nu suntem la nivelul sudului și îmi pare rău, că ei suferă mult mai mult din cauza asta. Noi suntem puțin protejați din cauză că suntem lângă munți, avem umezeală mai multa decât în sud. Cele mai mari pagube le-am avut la pășuni, fiind afectate în proporție de 60%. Eu am în jur de 300 de hectare de teren, au fost afectate majoritatea culturilor. Porumbul este afectat, s-au diminuat producțiile. Sunt agricultori care au avut culturile de porumb afectate în proporție de 80%. E o lovitură mare pentru zootehnie. Sunt trei componente proaste: războiul, seceta și scumpirile. Am depus o singură cerere, la pășune, la Primăria Brașov, să ne diminueze din suma de plată pe care o avem pentru anul ăsta, pentru că noi plătim o taxă și atât, pentru că dacă vrem să mai depunem pentru alte culturi e o chestie foarte stufoasă. Ne trebuie 70.000 de hârtii, se implică patru, cinci instituții ale statului și e mai complicat. Oamenii s-au cam săturat să se ducă să se roage și colo și colo, să-i scoată din birouri.”

Agricultorii care mai doresc să își depună cererea pentru despăgubiri o mai pot face până pe 30 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE