Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumul verzei de pe câmp până la piețe. Cum ajunge să coste aproape dublu

Drumul verzei de pe câmp până în piețele din orașe sau sate înseamnă nu doar mulți kilometri, ci și creșterea prețului, iar principiul este simplu: fermierii strâng recolta de pe câmp și o vând intermediarilor. Aceștia adaugă la preț cheltuielile de transport și un profit. Astfel, de la prețul producătorilor, care nu depășeste un leu 50, varza ajunge să coste în piețe aproape dublu.

La șase dimineața soții Neagu sunt deja pe câmp. Până la prânz remorca trebuie să fie plină. Zilnic adună aproximativ două tone de varză, pe care le duc la piața de en-gros.

Angela, fermier: „Este prețul foarte mic, pentru că la investiția care a fost nu a fost ploaie deloc. Prețurile au sărit la îngrășăminte. La asta, care e altă rasă, nu românească, un leu, 80-90 bani, deci foarte puțin, și la românească 1,20-1,30. Diferența este foaia, frunza, e puțin mai tare la rasele astea, care nu sunt autohtone.”

Și Marin este agricultor. Are un soi de varză românesc, mai căutat în piețe, pe care îl vinde cu un preț mai bun. Anul acesta are de adunat 20 tone de varză, care vor ajunge în satele din țară. El ar fi vrut să o vândă la piață, dar spune că nu are posibilitatea să mai facă investiții.

Reporter: „De ce nu mergeți la oraș să o vindeți?”

Marin, fermier: „Nu am cu ce și nu-mi permit, că am servici, și eu, dacă vin cu o mașină, trebuie să stau câteva zile să o vând. Era convenabil să o vând eu, dar n-ai loc de bișnițari, de samsari. O iau de la noi cu un leu 20-1,40 și o dau prin alte sate cu 2 lei, 2 lei jumate.“

Negustorii sunt cei care o vând mai departe, uneori chiar și cu un preț dublu

Odată ce au umplut remorcile în câmp, producătorii vin la piața en-gros din localitate. Aici speră să obțină un preț corect, pentru ca să justifice toată munca depusă în ultimul an. Zeci de tone de varză ajung de la Lungulețu în toată țara, însă negustorii sunt cei care o vând mai departe, uneori chiar și cu un preț dublu.

Reporter: „Cât vreți să cumpărați?”

Intermediar: „Patru tone. O ducem la Focșani, la noi, la Vrancea. Nu o producem, o cumpărăm și o vindem mai departe.”

Reporter: „Cu ce preț vreți să cumpărați?”

Intermediar: „Cu 1,50 și o vindem cu 2 lei.”

În piețele din București prețul verzei oscilează între 2 lei 50 si 3 lei. Deși anul acesta varza este mai scumpă, oamenii o cumpără, fie pentru murături, fie pentru gătit.

Cumpărător: „E bună cu 3 lei, dar putea să fie mai ieftină, la pensiile noastre. Anul trecut a fost 1 leu 80, precis, vă spun.“

Ministerul Agriculturii spune că a găsit soluția pentru a aduce producătorii locali în supermarketuri, revigorând proiectul Casa Unirea. Practic, statul este un intermediar între fermieri și lanțurile mari de magazine.

Fermierii sunt sceptici și, deocamdată, nu apelează la acest serviciu.

Fermier: „Nu e nimic. Astea sunt vorbe.”

Prima livrare de legume românești în supermarketuri a avut loc săptămâna trecută. A fost vorba de 12 tone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE