Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile alimentelor înregistrează creșteri moderate, în România. Produsele de bază, mai scumpe cu aproximativ 15%

În România, prețurile alimentelor înregistrează creșteri moderate, conform unei analize a Comisiei Europene. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, produsele de bază sunt mai scumpe cu aproximativ 15%.

Ultimele date publicate de Comisia Europeană arată o creștere a prețurilor alimentelor de bază de 15,5% în luna iunie, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la ulei și grăsimi

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la ulei și grăsimi, de 39,4%, creșteri cauzate, în primul rând, de războiul din Ucraina. Comparativ, în Slovacia prețurile au crescut cu 47%, iar în Portugalia cu 42%.

Pâinea și cerealele s-au scumpit în perioada analizată, în România, cu 23%. În Bulgaria, creșterea a fost de 35%, iar în Ungaria, de aproape 30%.

Peștele și fructele de mare erau în iunie, în magazinele din România, cu 15,3% mai scumpe, în medie, față de perioada similară a anului trecut. Consumatorii din Estonia au avut parte de majorări cu 36,2%.

Ajungem la legume, acolo unde prețul mediu a crescut cu 14,8%, față de iunie 2021. În Lituania, însă, scumpirea medie a fost de 37,4%, în timp ce în Irlanda majorarea a fost de numai 2,4%.

Laptele, brânza și ouăle s-au scumpit, la rândul lor, cu 14,7%. În Lituania, comparativ, aceste produse sunt cu 42,6% mai scumpe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Carnea s-a scumpit în România cu 12,6%

Carnea s-a scumpit în România, în medie, cu 12,6%, spre deosebire de Ungaria, unde prețul e mai mare cu 22,9%. În Franța a fost raportată cea mai mică scumpire, de 7,1%.

Zahărul este cu 11,5% mai scump în România, în condițiile în care în Cipru vorbim despre scumpiri de 22,8%.

Cele mai mici scumpiri în perioada analizată au fost la fructe, de 5,1%, în condițiile în care, în Spania, creșterea a depășit 17%, în timp ce Luxemburg sau Cipru au înregistrat scumpiri de puțin peste 1%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE