Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea Barbarei Aiello, femeia rabin din SUA care reconectează oamenii din Calabria cu originile lor evreiești

Dintr-o sinagogă rustică, o femeie rabin din Statele Unite își ține promisiunea pe care i-a făcut-o tatălui ei născut în Italia. Aceea de a reconecta oamenii din Calabria cu originile lor evreiești. Legăturile comunității cu tradiția iudaică au fost tăiate violent acum cinci secole, când Inchiziția i-a forțat pe evrei să se convertească la creștinism. Acum, aceste două religii monoteiste – iudaismul și creștinismul – și-au dat mâna să-i ajute pe refugiații ucraineni găzduiți în regiune.

Pe o măsuță aflată lângă intrarea în mica sinagogă este așezată o fotografie de familie îngălbenită, în care apare chipul tatălui Barbarei Aiello, emigrant în SUA, în 1923. Fiica lui s-a născut în Pittsburg și a devenit rabin la 51 de ani, în cadrul unei ramuri a iudaismului american, cunoscută sub numele de Mișcarea Reconstrucționistă.

”Prima dată când am venit aici a fost în 1975. Mi-am adus tatăl înapoi și a sărutat pământul atunci când l-am adus. De multe ori spunea că mulți locuitori au origini evreiești și au nevoie să se reconecteze cu tradițiile lor spirituale”, spune Barbara.

În această primăvară, rabinul Barbara Aiello a ajutat mai multe familii de refugiați ucraineni să se stabilească în Calabria. Poate chiar pentru totdeauna, având în vedere declinul demografic uriaș din regiune. Printre ele și Vira, refugiată aici împreună cu fiul ei de doi ani și jumătate.

 ”Toată copilăria mi-am petrecut-o alături de tradițiile iudaice și am păstrat legătura cu toate rudele mele (...). Nici măcar nu m-am așteptat ca Barbara să mă ajute. A fost foarte generoasă, cu inima deschisă, într-un moment dificil pentru mine”, a declarat Vira, refugiata din Ucraina.

Primarul din localitatea calabreză Serrastretta speră ca refugiații ucraineni să rămână în orașul renumit acum câteva decenii pentru artizanii săi. Producția de masă a mobilei ieftine a golit așezarea, iar meșteșugarii au plecat spre centrele urbane mai dezvoltate.

”De câțiva ani deja ne confruntăm cu o depopulare șocantă pentru că sunt puține locuri de muncă și oamenii își încearcă șansele și merg în altă parte. Facem tot posibilul ca oamenii să rămână aici”, spune Antonio Muracca, primarul din Serrastretta.

Într-o regiune profund catolică, rabinul Barbara Aiello a fost bine primită de clerul local. Pastorul din Serrastretta a invitat-o citească un psalm în timpul serviciului religios de Paște.

”Rabinul este o persoană blândă, foarte deschisă. Nu a fost niciodată o competiție, ca să spun așa, sau gelozie. Există colaborare, respectându-ne fiecare istoria religiei proprii”, a declarat Luigi Iuliano, pastorul local.

Sinagoga rabinului Barbara Aiello nu beneficiază de subvenții de stat, pentru că guvernul italian recunoaște numai comunitățile evreiești ortodoxe. Rabinul speră însă ca sinagoga din Calabria să devină o destinație pentru căsătorii și ceremonii de bar și bat mitzvah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE