Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria: fondul de indemnizare a victimelor nazismului dizolvat

Austria a închis fondul alocat victimelor nazismului după două decenii de la crearea lui. Statul consideră că și-a începlinit ”pe deplin sarcina”, potrivit unui comunicat de presă dar de AFP, anunță Agerpres.

Fondul a fost creat pentru studierea cererilor de retrocedare a proprietăților dobândite legal după Al Doilea Război Mondial de către colectivități sau stat, după ce au fost luate abuziv de la evrei de naziști.

Câți bani s-au dat până acum

"În total, fondul a plătit peste 200 de milioane de euro (despăgubiri) către aproximativ 25.000 de beneficiari", se arată în comunicat.

Au fost primite și investigate peste 30 de mii de dosare, depuse de oameni care au fost persecutați de naziști, sau de către descendenții acestora.

"Au fost depuse peste 2.300 de cereri" în acest cadru şi "140 au îndeplinit criteriile", pentru o valoare de 48 de milioane de euro.

Cum a fost creat fondul

Austria a devenit o țară prosperă în urma războiului. Statul a inființat un fond de compensare după decenii de negare a răspunderii pentru crimele național-socialismului.

Supraviețuitorii perioadei naziste și descendenții acestora, stabiliți în Statele Unite, au acuzat indivizii și comunitățile care au profitat de spolieri pentru a se îmbogăți.

În anul 2000, după ce partidul de extremă dreaptă FPOe, condus de Joerg Haider, fondat de foşti membri ai SS, a ajuns la putere s-au intensificat presiunile din partea Washingtonului și a partenerilor săi din Uniunea Europeană. Se cerea ca Austria să recunoască realitatea istorică și atrocitățile din acea perioadă și să fie trase consecințe financiare.

După aceste presiuni s-a ajuns la acest acord între SUA și Austria la Washington, în 2021. Acesta a reprezentat un punct de cotitură în istoria țării de naștere a dictatorului nazist Adolf Hitler.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE