Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poți fi amendat dacă ești oprit de polițiști dintr-o mașină neinscripționată. Jurnalista Paula Rusu, lăsată fără permis

Șoferii pot fi amendați și lăsați fără permis, chiar dacă sunt opriți în trafic de polițiști care patrulează într-o mașină neinscripționată. Jurnalista Paula Rusu a povestit că a fost vizată de un astfel de control duminică în zona bulevardului Bucureștii Noi din Capitală și a susținut că acțiunea i s-a părut a fi o ”șarlatanie” deoarece agenții nu ar fi avut asupra lor camere video. Ei i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile.

De cealaltă parte, reprezentanții Brigăzii Rutiere susțin că jurnalista a trecut cu mașina pe culoarea roșie a semaforului și că legea le permite agenților să acționeze cu ”autovehicule din dotare, cu sau fără însemnele distinctive ale Poliției”.

Contactată de Euronews România, Paula Rusu a susținut că a virat la dreapta la intersecția bulevardului Bucureștii Noi cu strada Jiului, pentru că era ”semafor intermitent” și, ulterior, a fost oprită de un echipaj de Poliție ”cu o mașină neinscripționată”.

Paula Rusu: ”După mine a venit o mașină destul de hârbuită. Avea niște leduri, ceva ca un pom de Crăciun”

”Mi-au suspendat permisul. (...) Eram într-o coadă. Am plecat de pe loc. Poliția zice că aș fi trecut pe roșu. Eu spun că am trecut pe verde intermitent.

Inițial, nu mi-am dat seama ce se întâmplă, pentru că, după mine pe stradă a venit o mașină veche, destul de hârbuită care avea niște luminițe, niște leduri roșii și albastre montate înăuntrul mașinii în pabriz și în plafonieră, ceva așa ca un pom de Crăciun. Din spate, mașina îmi făcea flash-uri și claxona isteric.

Polițistul care a coborât din mașină nu avea cameră. Astăzi polițiștii de la Rutieră sunt titlu de excepție, nicidecum de regulă.

Primul lucru pe care i-am intrebat: De ce nu aveți cameră?”, a declarat Paula Rusu, pentru Euronews România.

Polițiștii care au oprit-o în trafic pe Paula Rusu au folosit un autoturism Subaru Legacy, fabricat începând cu anul 2001 , potrivit Auto-data.net. Surse din rândul anchetatorilor spun că mașina neinscripționată este utilizată de polițiștii de la Brigada Rutieră, în condițiile în care în flota de vehicule cu însemne oficiale există modele precum Dacia Logan, Volkswagen Polo și BMW Seria 3. De altfel, achiziția modelelor BMW a fost vizată de verificări ale Corpului de Control al Guvernului, în 2022.

”Ți-e frică pentru viața ta pentru că nu știi ce se poate întâmpla dacă te oprești”

Jurnalista a mărturisit că era singură la volan și s-a speriat deoarece mașina nu era inscripționată cu însemnele Poliției.

”Spuneți-mi dacă lucrul ăsta s-ar fi întâmplat pe înserate sau seara, eu fiind femeie singură la volan. Cineva dintr-o mașină fără nicio inscripție pe ea îți face semne de genul ăsta dacă te oprești ca să spui ceva...

Sau intri în modul în care ți-e frică pentru viața ta pentru că nu știi ce se poate întâmpla dacă te oprești. Poate dă cu spray, poate vrea să-și facă rău”, a mai precizat ea.

Paula Rusu nu vrea să conteste amenda Poliției. ”Dacă mi se întâmpla noaptea, ajungeam la știri că fug de Poliție, pentru că nu aș fi oprit sub nicio formă”

”Nu intenționez să contest sancțiunea Poliției. Intenționez să cer Ministerului Afacerilor Interne să justifice care este motivul pentru care sunt trimise la intervenție mașini în fața cărora nimeni nu ar trebui să oprească.

Nu e o situație din categoria normalului. Dacă mi se întâmpla noaptea, ajungeam la știri că fug de Poliție, pentru că nu aș fi oprit sub nicio formă. De frică pentru că nu știi cine e în mașină.

Au mai fost situații care au apărut la știri: oameni care s-au îmbrăcat în polițiști, au oprit alți oameni pe șosea, i-au amendat și au aflat ulterior că erau falși polițiști.

Am să fac o sesizare la Ministerul de Interne și am să spun toate experiențele astea. Intenționez să mai cer și altor oameni experiențele lor cu mașinile neincrispționate pentru că undeva lucrurile trebuie făcute corect în ambele sensuri.

Nu e doar dreptul Poliției de a opri cetățenii. E și dreptul cetățeanului de a ști de cine e oprit”, a mai spus jurnalista, pentru Euronews România.

De ce poți fi amendat dacă ești oprit de polițiști dintr-o mașină neinscripționată. Explicațiile Poliției

Euronews România a cerut clarificări Brigăzii Rutiere în acest caz, iar polițiștii au explicat ce lege le permite agenților să folosească în trafic mașini neinscripționate.

În urma controlului, Paula Rusu a fost amendată cu 660 de lei și i s-a suspendat permisul pentru o perioadă de 30 de zile, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.

”La data de 12 mai a.c., în jurul orei 11.40, polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu o autospecială de poliție neinscripționată aflată în dotarea subunității, au observat un autovehicul condus de către o persoană de sex femeiesc, care a pătruns în intersecția Bd. Gloriei- Bd. Bucureștii Noi la culoarea roșu a semaforului electric.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea și sancționarea persoanei în cauză.

Conducătoarea autovehiculului a fost sancționată cu amendă în valoare de 660 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis Brigada Rutieră, la solicitarea Euronews România.

Legea care le permite polițiștilor să acționeze în trafic cu mașini fără însemne

”În conformitate cu prevederile art.31 alin. 1 lit. h) din Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este învestit cu exercițiul autorității publice și are următoarele drepturi și obligații principale:

- să poarte asupra sa armamentul și muniția necesare, indiferent dacă este în uniformă sau echipat civil, și să folosească, pentru îndeplinirea misiunilor, autovehicule din dotare, cu sau fără însemnele distinctive ale poliției”, a mai precizat reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Paula Rusu poate contesta procesul verbal întocmit de polițiști în instanță, în termen de 15 zile.

Mesajul publicat de Paula Rusu, pe Facebook

”M-au oprit în trafic niște oameni care zic că sunt de la Poliție cu o mașină neinscripționată care are în parbriz niște luminitie intermitente și mi-au cerut actele. Dacă era noapte mi-ar fi fost frică să opresc.

Și așa am avut un sentiment acut de nesiguranță, că mi se întâmplă o șarlatanie. Omul îmbracat în politist nu a vrut să se legitimeze, mi-a zis că «are pistol».

L-am intrebat de ce nu are camera pe el, mi-a zis ca «s-au terminat». I-am dat actele. Acum astept. E pe aici cineva să mă lămureasca cum te poate opri în trafic o mașină fără însemne legale de Poliție?”, a scris Paula Rusu, pe pagina ei de Facebook, unde a etichetat pagina oficială a Ministerului de Interne.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE