Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Nu există nu se poate”. Povestea pompierului român care a salvat un om blocat cinci zile sub dărâmături, în Turcia

În Turcia, toată lumea a auzit de Hagi, Gică Popescu și Mircea Lucescu. Până acum. După tragedia din Antakya și Gaziantep, toți îi știu pe pompierii români.  Rudele celor dispăruți la cutremur, dar mai ales ale multora dintre cei scoși în viață de sub dărâmături, au învățat că speranța se leagă de salvatorii români, cărora le spun „zei care au făcut minuni”.

Un exemplu grăitor: Insistența unui pompier român, care a coordonat a doua echipă trimisă în Turcia, a făcut ca un bărbat de 35 de ani, aflat de cinci zile sub pereții prăbușiți, să fie scos în viață. Prin zonă trecuseră și alte echipe de salvatori. Am fost curioși să aflăm, după trei luni de la tragedie, ce sentimente îl încearcă pe eroul în uniformă cu cea mai nobilă misiune din lume: aceea de a salva oameni. Astfel că, i-am făcut o vizită la sediul Grupei Speciale de Intervenție pe care o conduce în calitate de locțiitor al comandantului.

Experiența din Turcia

Poate cea mai dramatică intervenție a pompierilor români care au fost trimiși în Turcia afectată de cutremur a fost salvarea lui Mustafa, un bărbat de 35 de ani prins sub pereții prăbușiți ai unui bloc cu șase etaje. Era aproape de miezul nopții, pompierii români încheiaseră deja două misiuni și urmau să se întoarcă în bază, la ordinele omologilor turci, dar au hotărât să rămână și să continue căutările:

”Am simțit, nu doar eu, ci cu totii, că locul nostru nu e înapoi în bază, am simțit să căutăm, să punem cap la cap informații, s-a dovedit a fi un lucru bun. Când trec anii peste tine, ai două intervenții, enșpe mii, când acționezi pe genul acesta de risc, ai contact cu informații, în mintea mea s-au conturat niște lucruri” își amintește locotenent-colonelul Adrian Dinu momentele de dinaintea intervenției care l-a salvat pe Mustafa.

Bărbatul a fost scos de sub dărâmături, după 12 ore de muncă neîntreruptă. ”Nu aș putea să compar nimic cu ce am văzut în Turcia”, spune ofițerul.

L-am găsit pe locotenent-colonelul Adrian Dinu la baza pompierilor din Vitan, acolo unde este cantonat Grupul Special de Salvatori. Un comandant pe cât de dur la prima vedere, pe atât de calm. Echipa lui este pregătită să intervină la cele mai cumplite evenimente: persoane înecate, victime aflate la înălțime sau accidente grave de circulație.  Adrian Dinu este specializat în alpinismul de intervenție și intervine în teren ori de câte ori este solicitat.

Deși a participat la sute de intervenții de-a lungul carierei -  a fost printre primii salvatori ajunși la clubul Colectiv în noaptea în care localul a luat foc - ofițerul recunoaște că experiența din Turcia l-a marcat:

”Vorbesc despre post-traumatic, după experiența din Turcia am fost oarecum afectat. Stând acolo în stradă și văzând dintr-un bulevard întreg 90% dintre case prăbușite, înclinate, nu era o clădire neafectată. Când m-am întors în București, chiar vorbeam cu colegii <<Măi, dar unde sunt clădirile?>>, așteptam când veneam spre cazarmă, de la Aeroport, creierul meu spunea unde sunt clădirile, de ce nu avem și noi clădiri dărâmate, imaginea aceasta a persistat cam două săptămâni, sunt foarte conștient de trăirile mele... le-am conștientizat”, recunoaște lt.col. Dinu.

Adrian Dinu: ”Nu există să zici că nu se poate”

La 40 de ani de viață și o experiență de 17 ani în salvarea oamenilor, Adrian Dinu le transmite un mesaj celor 300 de oameni ca el, pe care îi coordonează: ”Să creadă cu tărie în reușită, când aud nu, la mine s-a încheiat, nu există nu, nu există să zici că nu se poate, poate sunt situații când într-adevăr la momentul respectiv Nu-ul s-a îndeplinit, ar trebui să nu existe nu - nu intrăm în detalii că salvatorii sunt cei mai importanți - orice pregătire ai avea. Trebuie să credem în noi, în echipă, în spiritul Armei, să îl înlăturăm pe nu, orice e posibil.”

România are mai mult de 100 de pompieri certificați ONU, sau în curs de calificare, pentru misiuni de căutare și salvare. În afară de Turcia, pompierii români au participat în ultimii ani la misiuni în Grecia, Franța și Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE