Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polițistul care l-a împușcat pe Nahel a negat că i-ar fi spus: "O să primești un glonț în cap"

Franța se confruntă cu revolte de stradă extrem de violente după decesul unui adolescent de origine algeriană, Nahel, care a fost împușcat de un polițist în timpul unui control în trafic, în Paris, pe 27 iunie.

Chiar dacă protestele s-au mai calmat, acestea au fost catalogate drept cele mai grave din Franța în ultimii 20 de ani. Polițistul care l-a împușcat pe tânărul de 17 ani a fost plasat în arest preventiv, iar procurorii au considerat că el nu avea temei pentru a folosi arma din dotare.

Cazul Nahel - Cui aparțin cuvintele "O să primești un glonț în cap"?

Un martor ocular a filmat momentul și susține că, pe clipul video, s-ar auzi cum polițistul, care se afla pe o motocicletă, îl amenință cu arma pe băiatul de 17 ani și i-ar spune "O să primești un glonț în cap!"

Însă polițistul, numit Florian M., în vârstă de 38 de ani, neagă că ar fi spus acele cuvinte, potrivit AFP, care a consultat niște stenograme de la audierea prin videoconferință a polițistului, la un tribunal din Versailles, unde i s-a și refuzat eliberarea pe cauțiune.

Polițistul le-ar fi spus asta și investigatorilor imediat după incident. Astfel, cei care se ocupă de caz vor să afle dacă nu cumva acele cuvinte ar fi fost pronunțate de colegul polițistului, având în vedere că ele se aud pe fundalul înregistrării. De altfel, aceasta este și versiunea celor doi pasageri care se aflau în mașină cu Nahel. Aceștia susțin că Florian ar fi spus, de fapt: "Oprește motorul sau te împușc".

"Este ca un tsunami în viața lui. Impactul a fost ca și cum ar fi o persoană trecută printr-o experiență traumatizantă enormă. Încă se află în stare de șoc. (...) Pentru el, este total lipsit de speranță. Încă are speranță, va continua să lupte, dar oare va mai avea energie?", a declarat avocatul polițistului, Laurent-Franck Lienard, la televiziunea BFM.

Franța s-a confruntat cu proteste violente de stradă, după ce Nahel a fost împușcat

Un alt detaliu în acest caz este faptul că polițistul le-a spus investigatorilor că el a muncit opt zile la rând până în momentul acelui incident. Acesta susține că a încercat, mai întâi, să-l facă pe băiat "să oprească Mercedesul galben și puternic pe care îl conducea, pe banda de autobuze, fără să aibă permis de conducere".

Adolescentul ar fi refuzat să oprească și "ar fi accelerat până la o viteză de 80-100 de kilometri pe oră", după spusele celui de-al doilea polițist prezent la fața locului. Astfel, după ce l-a urmărit în trafic pe Nahel, Florian M. susține că l-a ajuns din urmă și abia atunci a scos arma.

Totodată, el a precizat că celălalt polițist se afla deja lângă mașină și că i se părea că "partea superioară a corpului acestuia era deja în mașină, încercând probabil să-l stăpânească pe șofer sau să încerce să oprească motorul". Astfel, momentul în care a deschis focul a fost atunci când mașina s-a mișcat din nou, pentru că Florian M. a crezut că celălalt polițist era în pericol.

Aceste precizări au fost făcute de poliție, numai că "imaginile video arată altceva", după cum precizează publicația Brusselstimes.

Polițistul a fost acuzat inițial de ucidere din culpă, iar ulterior, acuzațiile s-au transformat în omucidere și i s-a prelungit mandatul de arest preventiv. El se află în închisoarea Sante, din Paris.

Nahel a murit după ce glonțul l-a nimerit în piept, iar mașina s-a oprit într-un stâlp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE