Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polițiștii de penitenciare blochează activitatea pușcăriilor. SNPPC anunță proteste în iunie

Publicat de: Euronews

După greva generală a profesorilor și protestele anunțate de sindicaliștii din Sănătate și angajații CFR, polițiștii anunță că ies și ei în stradă.

Primii care încep manifestațiile sunt polițiștii din penitenciare, care nu au dreptul la grevă, potrivit Federației Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Aceștia vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 - 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin "exces de zel", scrie Agerpres.

După greva japoneză urmează blocarea penitenciarelor

"Poliţiştii de penitenciare îşi vor desfăşura marţi activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor. Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL", se arată într-un comunicat al FSANP.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin "exces de zel". Primul penitenciar blocat prin "exces de zel" va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume "excesul de zel" înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume "accesul angajaţilor în penitenciar" să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute.

"Coaliţia PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare 'la comanda' Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor? Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu, deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească. PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022", se mai spune în document.

Sindicaliștii din poliție amenință cu greva

Polițiștii anunță și ei proteste în stradă pentru drepturi salariale. Au făcut consultări cu liderii sindicali din țară și au decis să facă proteste pe 6, 7 și 8 iunie în Bucureşti. Cer să li se dea toate măririle salariale prevăzute de lege și înghețate și au nemulțumiri legate de amendamentele din legea pensiilor speciale referitoare la categoria asta de personal.

Potrivit unui comunicat, SNPPC va declanșa, într-o prima etapă, proteste în stradă.

"Având în vedere:

situația existentă în țară generată de lipsa de responsabilitate a guvernanților, care au produs și întreținut o nemaiîntâlnită degringoladă legislativă,

zvonuri publice legate de așa-zisa «specialitate» a pensiilor ocupationale ( militare), salarizare precară în Apărare,Ordine Publică și Securitate Națională

nerespectarea cadrului legislativ și a etapelor de aplicare a Legii 153/2017

SNPPC va declanșa într-o primă etapă proteste în stradă, urmând ca, în funcție de evoluția situației să adopte noi măsuri de reacție și protest în vederea îndeplinirii următoarelor obiective care își pun amprenta inclusiv pe deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în M.A.I, când, pentru prima dată, în școlile de agenți de poliție, după etapa verificării cunoștințelor, au rămas 0,57 candidați/loc, pe 30.05.2023 urmând să debuteze examinarile medicale care, cu siguranță vor reduce și mai mult numărul de candidați rămași în cursă."

Două revendicări

"Astfel, în urma consultării celor 74 de organizații SNPPC din țară (poliție, poliție de frontieră și poliție imigrări), SNPPC a luat decizia organizării de mișcări sindicale având 2 revendicări principale:

Aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională începând cu 01.07.2023.

Scoaterea Legii 223/2015 din PNRR. Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat și nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaților.

Într-o primă etapă SNPPC va organiza și desfășura proteste la sediile MAI - Ministerul Afacerilor Interne și Ministerului Muncii, în zilele de 6, 7 și 8 iunie 2023, între orele 11.00-14.00 urmând să le extindem la Guvern , Comisia Europeană ( sediul din București) și Camera Deputaților.

După aceste prime proteste, în funcție de evoluția situației le vom intensifica, putând ajunge chiar la blocarea sistemului.

Atragem atenția guvernanților că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluționate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului.

AVEM SOLUȚII SĂ BLOCĂM SISTEMUL! NU NE PROVOCAȚI!", s-a mai scris în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE