Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli pentru ITP. Depistarea erorilor din bord și consumul mașinii vor fi verificate

Noi reguli pentru inspecția tehnică periodică (ITP) a mașinii au intrat in vigoare. Astfel, măsurarea consumului mașinii și depistarea erorilor stocate în computerul de bord, printre noile verificări.

Așadar, atunci când conducătorii auto se vor prezenta pentru efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP), în primul rând, autoturismul le va fi supus unui test de depistare a erorilor stocate în computerul de bord, un fel de diagnoză.

Totodată, un al doilea test va fi cel al măsurării exacte a consumului maşinii, iar pentru autoturismele dotate cu instalaţii pe gaz se va inspecta nivelul de pierderi din rezervor şi conducte.

De altfe, s-a schimbat şi modul de transmitere a datelor către RAR. Service-urile care fac ITP au obligaţia de a descărca un link prin care intră în server pentru a introduce datele, date care vor fi validate de Registrul Auto Român.

Ce pedepse primesc șoferii români cu ITP expirat

Dacă inspecția tehnică periodică este expirată suspendă automat înmatricularea unei mașini. Acest lucru echivalează cu conducerea unei mașini neînmatriculate și atrage după sine două amenzi pentru șoferii fără ITP.

Pedepsele sunt pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.

Valoarea cumulată a amenzilor pentru ITP expirat poate ajunge la 5.800 lei. În plus, poliția eliberează o dovadă fără drept de circulație și reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

Inspecția Tehnică Periodică trebuie făcută la fiecare doi ani pentru mașinile care au până în 12 ani și la 1 an pentru cele care au depășit această vârstă. Mașinile de transport persoane, taxi și ride sharing, fac ITP – ul la 6 luni.

Dacă mașina este respinsă de service în momentul ITP-ului, șoferul are 30 de zile pentru a repara deficiențele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE