Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Pofticios, adjectiv: Patru polițiști din București uită de lege pentru șaorma și gogoși

Patru polițiști din Capitală au fost filmați de un trecător ignorând prevederile Codului Rutier. Agenții au oprit mașina de serviciu jumătate pe trecerea de pietoni, jumătate pe trotuar, cu botul chiar sub indicatorul "Oprirea Interzisă".

UPDATE: Într-un răspuns pentru Euronews România, Brigada Rutieră București a transmis că ”aspectele menționate fac deja obiectul unor verificări de natură internă, pentru a se lămuri întreaga situație, urmând a fi dispuse măsuri legale.”

De asemenea, este de știut că în situația in care cetățenii solicita informații, sprijin, îndrumare, polițiștii sunt obligați sa răspundă, conform Codului de Etica si Deontologie. Însă, dacă au de făcut o reclamație la adresa activității agenților, cetățenii trebuie să li se adreseze superiorilor.


ȘTIREA INIȚIALĂ:

Unul dintre polițiștii surprinși în filmare a rămas de pază, pe scaunul din dreapta șoferului, ceilalți trei s-au dus după șaorma și gogoși, la două chioșcuri de peste drum, potrivit tânărului care a scos telefonul și a înregistrat scena.

Episodul a fost surprins la intersecția bulevardelor Dr. Iacob Felix și Alexandru Ioan Cuza.

Luna în care Poliția s-a remarcat printr-un lung șir de stângăcii

Desigur, nu vorbim despre o faptă gravă, mai ales că, dialogul între agenți și cel care a filmat capătă, pe alocuri, note comice. Motivul pentru care am ales să publicăm, totuși, imaginile este că am depășit de mult punctul în care se impune o discuție despre cât de pregătiți sunt cei care îmbracă uniforma să-și facă rolul așa cum o impune blazonul acestei instituții.

Suntem la finalul unei luni august pline de evenimente care au tulburat opinia publică. Raportul în celebrul, de-acum, caz 2 Mai, a scos la iveală un lung șir de stângăcii și erori grave ale oamenilor legii.

A arătat cum ciuntesc nu doar din încredere, ci și din sentimentul de siguranță anumite decizii dintr-un sistem cu ancore de neclintit la capete și elemente interșanjabile sau complet înlocuibile în partea de jos. Acolo unde întâlnim "semafoarele umane".

Dacă cei care reprezintă legea și ar trebui, în teorie, să se asigure că este respectată de către populație, dacă ei, așadar, o încalcă fără vreo apăsare pentru gogoșile și șaorma de la colț, ce așteptări putem avea de la colegi la fel de tineri, care se trezesc în situații critice?

De asemenea, să ne aplecăm și asupra lipsei respectului față de uniformă, deseori imputat oamenilor de rând. Să ne amintim doar recentele scandaluri de la malul mării, dintre turiști și jandarmi.

Dacă nici purtătorul acestei uniforme nu îi face cinste, un om obișnuit ce poate înțelege?

Dialogul integral dintre trecător și unul dintre polițiști

Reproducem, în cele ce urmează, dialogul dintre trecătorul care a filmat și polițistul rămas în mașină.

Marți, ora prânzului, într-un București care abia înoată, de la răsăritul soarelui și până la apus din cauza arșiței. Suntem în sectorul 1 al Capitalei, între Gara de Nord și Piața Victoriei, la intersecția străzilor Dr. Iacob Felix și Alexandru Ioan Cuza. La umbră, chiar sub indicatorul "Oprirea interzisă", mașina de poliție.

Se disting, dincolo de trecere, agenții de la coadă - doi la un chioșc, un al treilea, lângă.

Cel rămas vrea să-și pastreze calmul - ține o mână pe tetiera scaunului de lângă - dar sunt indicii care îi trădează disconfortul. Învârte permanent telefonul mobil și pare fără gardă, în fața întrebărilor.

Trecător:
Deci, pe trecere jumătate și pe trotuar jumătate, nu?

Polițistul din mașină: Mă întrebați...mă întrebați pe mine dacă este mașina parcată regulamentar? Vi se pare că sunt la volan? (ridică din umeri)

Trecător: Reprezentați Poliția Română, nu?

Polițistul din mașină: Da. (neinteligibil)

Trecător: Deci, cumva, ar trebui să aveți cunoștințe de bază cu privire la lege, nu?

Polițistul din mașină: Da, și am cunoștințe de bază cu privire la lege!

Trecător: Eu vă întreb: aplicând legea, este corect parcată mașina asta?

Polițistul din mașină: Dumneavoastră știți de ce să mașina asta aici?

Trecător: Da, să stea băieții la coadă, la gogoși!

Polițistul din mașină: Nu e din cauza asta...

Trecător: Uite, îi văd acum pe colegi, uitați...

Polițistul din mașină: Foarte bine...

Trecător: Acum știu.

Polițistul din mașină: Foarte bine...

Trecător: Dar și dumneavoastră știați, nu?

Polițistul din mașină: Eu consider că sunt (neinteligibil) pe acolo, dacă știți dumneavoastră mai bine...

Trecător: Păi, sunt doi colegi, uite, unul vine cu șaorma și unul e la coada cealaltă. E ok, nu?

Polițistul din mașină: Da.

Poliția cu "de toate", dar fără răspunsuri la întrebări simple

Între timp, unul dintre polițiștii plecați în misiune culinară revine cu meniul zilei. La rândul lui, pare ușor tulburat de dezinvoltura cu care este luat la întrebări de tânărul trecător.

Trecător: Bună ziua, este regulamentar parcată această mașină?

Agentul pune sacoșa cu mâncare pe bancheta din spate și nu zice nimic. Mai mult, ridică geamul când i se adresează aceeași întrebare.

Vine și un al treilea coleg, cel mai probabil cu gogoși. Odată reunită echipa, mașina pornește mai departe.

La o primă vedere, vorbim despre mai multe încălcări ale prevederilor Codului Rutier, în acest caz.

Oprirea neregulamentară în zona de acțiune a indicatorului "Oprirea interzisă", oprirea pe trecerea de pietoni (legea impune o distanță de minimum 25 de metri înainte și după acest reper) și chiar ocuparea trotuarului.

O încadrare la categoria staționare neregulamentară ar atrage, pentru un vinovat, o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei și trei puncte de penalizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE