Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polițiștii care au făcut verificări într-o școală din Jilava, cercetați pentru posibile fapte de abuz. Ce reclamă părinții elevilor

Polițiștii care au făcut verificări în mai multe clase de gimnaziu de la o școală din Jilava, județul Ilfov, sunt acum cercetați de procurori pentru posibile fapte de abuz. Sunt părinți care au depus plângeri, după ce copiii lor au povestit acasă că polițiștii au dat buzna în clase, fără să li se explice ce se întâmplă. Polițiștii își justifică acțiunea, spunând că aveau informații că unii elevi umblă cu arme albe.

Directoarea nu ar fi fost anunțată de ziua în care polițiștii vor veni la clase

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune pentru Euronews că directoarea instituției a fost informată despre acțiune, doar că nu a fost anunțată de ziua în care polițiștii vor veni la clase.

Polițiștii spun că încă de la începutul lunii octombrie au avut informații că unul sau mai mulți elevi au asupra lor, la școală, bricege. Un elev chiar s-a înregistrat în timp ce își amenință un coleg.

Elev: „Ia uite ce briceag mi-am luat, îl am și pe ălalalt, doar că asta e mai mic ca ăla pe care îl aveam eu, dar îmi place și ăsta, iar Covaci dacă mai are tupeu cu noi, asta îl va aștepta.”

În 6 octombrie, polițiștii au explicat conducerii școlii pericolele și o săptămână mai târziu a urmat un control, în clase. IPJ Ilfov spune că în perioada 2021-2022 s-au înregistrat patru incidente la Școala nr. 1 din Jilava.

Primul incident a fost înregistrat în ianuarie 2021. Unui copil i-a fost confiscat cuțitul cu care o amenințase pe una dintre îngrijitoarele de la școală. Din septembrie încoace au fost înregistrate alte trei plângeri, care îl vizau pe același elev.

Pe data de 12 octombrie polițiștii au descins la școală, ca la percheziții

În data de 12 octombrie polițiștii au descins la școală, ca la percheziții: șapte polițiști au verificat ghiozdanele elevilor din mai multe clase, simultan. Unii părinți spun că angajații Ministerului de Interne s-au comportat abuziv.

Mamă: „Copilul meu a venit acasă în ziua de 12 octombrie și mi-a relatat că în clasa lui, în timpul orei de matematică, mai mulți polițiști au intrat în clasă și au percheziționat mai mulți colegi de-ai lui. A fost foarte speriat, nu au înțeles ce se întâmplă, polițiștii nu le-au explicat, nu au dat detalii niciunui coleg, a crezut că va fi arestat. Acestea au fost cuvintele lui, că s-a gândit că o să îl aresteze, deși, bietul de el, știa că nu a făcut absolut nimic în neregulă.”

Directoarea școlii nu ar fi apucat să-și anunțe colegii că urmează un control, spune Ministerul Educației:

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Doamna director a avut o discuție anterioară cu cei de la poliție, cu circa o săptămână, dar nu au stabilit o dată și o oră la care să facă această acțiune. Atunci când au venit echipajele era în curtea școlii. Cu alte cuvinte, a fost prima care a luat contact cu ei, a însoțit echipajele de poliție în școală, dar pentru că acel control s-a efectuat simultan în mai multe clase, nu a putut fi prezentă în același timp în mai multe săli.”

Cei șapte polițiști implicați în control sunt acum anchetați

Conform legii, o oră de curs poate fi deranjată de autorități dacă integritatea elevilor sau a dascălilor poate fi pusă în pericol. Cei șapte polițiști implicați în control sunt acum anchetați.

„În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Biroului Control Ilfov s-a dispus cercetarea prealabilă față de cei șapte polițiști, care au participat la activitatea din data de 12 octombrie a.c., la Școala Gimnazială nr. 1 din Jilava, fiind, totodată, sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru posibile fapte de abuz, ca urmare a acestei activități”, a precizat IPJ lfov într-un comunicat.

Sorin Ion, secretar de stat Ministeul Educației: „Nu a fost în regulă atitudinea față de copii, pentru că, într-un fel, poți intra ca prieten și apărător al copilului și altceva înseamnă să fii pe un ton mai milităresc. Nu e cel mai potrivit ton să te prezinți în fața copiilor, pentru că la vârsta lor poți să îi influențezi negativ.”

Directoarea școlii nu a dorit să dea declarații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE