Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția din Franța a împușcat mortal un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă

Un bărbat înarmat care ar fi vrut să incendieze o sinagogă din Rouen a fost împușcat mortal, vineri, de polițiști, a anunțat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, potrivit Euronews.com.

Polițiștii au fost alertați deoarece ar exista ”fum în apropierea sinagogii” din Rouen, a declarat o sursă din rândul anchetatorilor francezi.

”Bărbatul era înarmat cu un cuțit și o bară din fier, s-a apropiat de polițiști care au tras. Individul a murit”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului.

Ministrul francez de Interne a precizat că bărbatul care ar fi vrut să dea foc sinagogii a fost ”neutralizat” de polițiști.

”La Rouen, ofițerii Poliției Națională au neutralizat în această dimineață un individ înarmat care intenționa în mod clar să dea foc sinagogii din oraș. Îi felicit pentru reacția și curajul lor", a scris domnul Darmanin pe X.

Peste două luni, Franța găzduiește Jocurile Olimpice de vară și a ridicat recent nivelul de alertă la cel mai înalt nivel, pe fondul contextului geopolitic complex din Orientul Mijlociu și a războiului din Ucraina.

Potrivit Reuters, Elie Korchia, președintele Consistoriului Central al cultului evreiesc din Franța, a declarat că poliția a „evitat o altă tragedie antisemită”.

Postul de televiziune France 3 a relatat că mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la fața locului. Incendiul a fost localizat, a declarat un oficial al primăriei din Rouen.

Primarul din Rouen, Nicolas Mayer-Rossignol, a afirmat că suspectul s-ar fi urcat pe un container de gunoi și a aruncat „un fel de cocktail Molotov” în interiorul sinagogii, ceea ce a declanșat un incendiu care a provocat ”pagube semnificative”, conform The Guardian.

Comunitățile evreiești, avertisment despre intensificarea antisemitismului în Europa

Incidentul are loc în condițiile în care există tot mai multe temeri privind intensificarea antisemitismului în Europa.

Comunitățile evreiești acuză o amplificare a discursurilor ce instigă la ură, a cazurilor de hărțuire și de amenințare, după atacul gruparea Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, ce a dus ulterior la declanșarea războiului din Fâșia Gaza.

În ultimele săptămâni, principala sinagogă din Varșovia a fost atacată cu bombe incendiare, iar președintele uniunii belgiene a studenților evrei a fost agresat la Bruxelles.

În octombrie 2023, o sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocktail-uri Molotov, în condițiile în care incidentele antisemite au luat amploare în capitala Germaniei ca urmare a escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE