Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO INTEGRAL. Euronews România a transmis prima dezbatere între candidații români la europarlamentare

Extremismul și euroscepticismul au crescut în Uniunea Europeană. Fenomenele sunt îngrijorătoare, mai ales acum, în pragul alegerilor europarlamentare. Cum luptăm cu aceste provocări am aflat în prima dezbatere electorală organizată pentru alegerile din 9 iunie, în cadrul Forumului Global al Democrației 2024.

La eveniment au participat Roxana Mînzatu (PSD), Violeta Alexandru (Forța Dreptei), Dragoș Pîslaru (REPER), Nicu Ștefănuță (independent) și Vlad Gheorghe (independent).

Dezbaterea a fost organizată în parteneriat cu Europuls – Centrul de expertiză europeană, cu ONG-ul elvețian Democracy International, cu fundația elvețiană Swiss Democracy Foundation, precum și cu Primăria Municipiului București.

Discuțiiile s-au purtat în sala Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și au putut fi urmărite, de la fața locului, gratuit, cu înscriere prealabilă pe site-ul eurosfat.ro.

De ce ar trebui să vă votez? Aceasta a fost doar una dintre întrebările la care au răspuns cinci dintre candidații la Parlamentul European, în prima dezbatere înainte de alegeri.  La eveniment au participat Roxana Mînzatu, Violeta Alexandru, Dragoș Pîslaru, Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe.  

Jurnalistul Vitalie Cojocari și directorul Europuls, Tana Foarfă i-au pus față în față pe candidații PSD, USR, Forța Dreptei, REPER și alți doi independenți, și i-au întrebat despre prioritățile lor într-un viitor mandat în legislativul european. 

Violeta Alexandru, candidat Alianța Dreapta Unită: ”Sunt preocupată de măsuri care să încurajeze munca. Exemplul pensiilor comunitare ține de regulamentul European să-și fixeze un termen maximal. În care o persoană a lucrat să proceseze actele și să-i dea, respectivei persoane, pensia la care are dreptul.” 

Dragoș Pâslaru, candidat REPER: ”Grija pentru copii și pentru tineri. Și aș vrea să continue această agendă. Accesul la educație, accesul la prevenție în sănătate, la problema legată de masa caldă sau masa sănătoasă pentru fiecare copil și, respectiv, condițiile de înlocuire pentru copii și pentru familiile aflate în vulnerabilitate.” 

Roxana Mînzatu, candidat PSD-PNL: ”Deci, un dosar legat de viitorul politicii de coeziune cu siguranță m-ar interesa. Vorbim de fondurile europene care vin după 2027, despre cum vom avea gestionate alocările dacă România va mai fi un beneficiar al politicii de coeziune, în contextul în care ne uităm și la extindere al Comunității Europene.” 

Vlad Gheorghe, candidat independent: ”Implementarea rezoluției pe Schengen, pentru că noi nu suntem în Schengen astăzi și am reușit să trecem cu toții am votat pentru rezoluția pe care am propus-o eu, pentru ca noi și Bulgaria să putem să obținem despăgubiri de la țările care în mod abuziv nu ne lasă să intrăm în Schengen. Și mă refer în Schengen-ul cel adevărat, cel terestru, pentru că acolo contează, acolo suferim pagube economice, acolo suferim pagube, pagube de mediu.”

Nicu Ștefănuță, candidat independent: ”Revoluția mâncării, a locuințelor și a sănătății mintale. Revoluția locuințelor avem o criză socială importantă, niciun tânăr nu-și poate cumpăra casă în momentul ăsta. Stau alături de părinți până după 30 de ani, pentru că nu se pot muta.” 

Portretul candidaților la europaralemntare

Dincolo de proiecte și idei, tinerii din public au vrut să știe ce îi recomandă pentru a reprezenta România în Parlamentul European.

Dragoș Pâslaru, candidat REPER: ”Nu poți să trimiți amatori în Parlamentul European. Trebuie să trimiți persoane care se pricep să negocieze, care au făcut lucrul ăsta, care nu doar promit, dar au și livrat. Ai nevoie de oameni care să fie integri, profesioniști și care să poată livra atunci când lucrurile sunt serioase.” 

Roxana Mînzatu, candidat PSD-PNL: ”Eu nici nu vă cer să mă votați pe mine fac și eu ca Birlică în ”Titanic Vals”: ”Votați!”. E  important să votați la aceste alegeri europarlamentare viitorul vă aparține mai ales vouă.”

Vlad Gheorghe, candidat independent: ”Fii atent la oamenii care îți promit chestii pe care n-au niciodată cum să ți le livreze. Fii atent la oamenii care îți spun întotdeauna îți fac, îți trec maximă orice îți dorești, orice problemă ai tu, eu ți-o rezolv. Acolo e o problemă mare. Nu există soluția asta ultra-perfectă. Pentru orice variantă, un singur om.” 

Nicu Ștefănuță, candidat independent: ”Eu cred că voi căutați un motiv să rămâneți în țara asta. Sincer, și părinții voștri caută același motiv să vi-l dea să rămâneți. Eu cred că voi mai căutați un lucru care scrie pe hanoracul meu și anume respect. În țara asta nu sunteți respectați pentru că nu vă ascultă nici naiba.”

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE