Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plantele "plâng" din cauza secetei, potrivit cercetătorilor din Israel

Plantele emit sunete atunci când suferă din cauza secetei. Este concluzia la care au ajuns mai mulți cercetători de la Universitatea Tel Aviv din Israel.

Acestea sunt sunetele emise de plante. În mod normal, ele nu pot fi auzite decât de insecte sau de unele animale, cum ar fi șoarecii. Cercetătorii din Israel au găsit însă o metodă pentru a mări frecvența astfel încât și oamenii să se convingă de descoperirea lor.

Sunetele cresc în intensitate

”Am luat mai multe sunete, le-am pus împreună într-un interval scurt de timp și am schimbat frecvența astfel încât să putem auzi aceste sunete. Iată ce a ieșit după ce am înregistrat sunetele făcute de roșii. Iar aceste este sunetul emis de vița-de-vie,” a spus Yehuda Anikster, cercetător. 

Oamenii de știință spun că plantele emit aceste semnale atunci când simt un pericol.

”Am supus plantele mai multor situații de stres. De exemplu, la uscarea plantelor, dar și când acestea sunt tăiate cu foarfecul, sunt emise sunete. Dacă nu udăm florile, tot sunt emise sunete. Experimentul nostru a arătat că în a doua zi în care plantele nu sunt udate, sunetele cresc în intensitate,” a spus Lilach Hadany, biolog.

Unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu a înregistrat pentru prima dată sunetele emise de o plantă acum șase ani. Atunci, a fost vorba de un cactus. Oamenii de știință nu au fost însă siguri de rezultatele obținute, pentru că nu au putut exclude posibilitatea ca sunetul înregistrat de microfon să fi fost produs de altceva din mediul înconjurător. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE