Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plajele lărgite nu vor avea baruri aproape de malul mării nici vara viitoare

Publicat de: Euronews

Plajele lărgite nu vor putea fi exploatate nici vara viitoare. Asta înseamnă fără beach baruri aproape de malul mării și noi nemulțumiri din partea turiștilor care vor avea de parcurs distanțe mari ca să își poată procura gustări sau băuturi răcoritoare.

Măsuri temporare pe sectoarele nou înființate

Hotelierii se plâng că fără norme clare nu vor putea vinde pachete turistice complete, iar asta înseamnă costuri suplimentare pentru cei care vor veni în vacanță. Autoritățile promit că vor încerca să găsească soluții temporare  pentru rezolvarea problemelor.

La Eforie Sud, lucrările de lărgire a plajei sunt în toi. Pe primul sector, deja finalizat, uscatul a câștigat peste 140 de metri. Un milion de metri cubi de nisip au fost pompați din largul mării iar rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Diferența între sectorul afectat de eroziune și cel înnisipat se vede cu ochiul liber. La finalul lucrărilor, plaja din Eforie Sud va câștiga până la 50 de hectare însă așa cum se  întâmplă și la Mamaia nu va putea fi exploatată. Hotelierii se tem că vor pierde turiști.

„Nimeni nu poate să-și facă un plan, un business-plan pentru doi ani, temporar, nu poate să investească în plajă, nu poate să cumpere șezlonguri, să-și facă un beach bar,” a spus Razvan Dobre, hotelier.

Autoritățile promit măsuri temporare pe sectoarele nou înființate care să permit amplasarea de structuri estivale.

„Pentru beach baruri înțeleg că este o problemă pe plan local. Acolo probabil va trebui să găsim împreuna cu Ministerul dezvoltării o excepție de la regula generală, să asiguram construcții temporare pe perioade scurte,” a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

130 de contracte de operare plaje vor expira în primăvară

Situația se va regăsi în buzunarele turiștilor, spun hotelierii, care se plâng că nu pot vinde pachetele turistice complete care să includă șezlonguri, bătuturi sau gustări pe plajă.

„Pentru a avea un turism durabil în folosul turistului e normal să ai beach baruri, să ai șezlonguri, să ai o plajă operativă, în care să oferi servicii turistice,” a explicat  Sebastian Puznava, hotelier.

„Am avut probleme după cum se știe în stațiunea Mamaia din pricina unui management defectuos al suprafețelor nou apărute pe plaje, am avut  foarte multe nemulțumiri, nu vrem să mai ajungem în situația în care începem sezonul 2023 cu aceleași probleme. Sperăm să se adopte aceste soluții de tranzit pentru un an sau doi până la expirarea contractelor astfel încât să pornim de la un moment zero,” a explicat Corina Martin, președinte al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa.

„Sperăm ca în doi ani, trei ani când se vor finaliza aceste proiecte de înnisipare să punem pe masa  guvernanților o lege care să faciliteze să ne creeze de fapt o perspectivă din punct de vedere financiar pentru ca  orice cot în plus se vede în buzunarul turiștilor să beneficieze întreaga țară de un produs turistic corect și complet,” a explicat Cristian Bărhălescu, agent de turism.

La primăvară expira 130 de contracte de operare plaje, care nu pot fi reînnoite în lipsa plan urbanistic de administrare a noilor porțiuni de plajă pentru fiecare stațiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE