Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mamaia a scăzut în topul preferințelor turiștilor români. Cu ce oferte vin hotelierii pentru a atrage turiștii

Publicat de: Euronews

Îngrijorați de faptul că  Mamaia nu mai e la mare căutare printre turiști, hotelierii din stațiune au ieșit pe piață cu totul felul de oferte, în speranța că vor reuși să umple din nou plajele și unitățile de cazare. Stai 4 nopți și plătești 3, loc de parcare asigurat sau șezlonguri gratuite pe plajă sunt doar câteva dintre beneficiile pe care turiștii le găsesc mai nou prin agențiile de turism. Vara aceasta, în stațiunea Mamaia, numărul rezervărilor a scăzut cu peste 20%, față de anul trecut.

Ce spun turiștii

Puțin înaintea prânzului, doi tineri din București erau singurii turiști la o terasă din stațiunea Mamaia. Tinerii recunosc că i-a încercat un sentiment ciudat când au văzut scaune și mese goale lângă plaje aproape pustii.

„Ca și cum am avea o plajă privată, nu e prea plăcut, dacă vrei să socializezi sau să întâlnești persoane noi, e trist un pic. E primul an în care văd terasele libere, goale chiar. În general, era foarte dificil să găsești un loc liber, anul acesta e un pic diferit și ciudat”, spun tinerii.

Pe unele porțiuni de plajă niciun șezlong nu este ocupat, iar nisipul pare neatins. În fața acestei realități hotelierii au ieșit pe piață cu oferte speciale, în speranța că își vor vedea camerele ocupate. Dacă până acum ofereau doar cazare cu mic dejun, unele hoteluri au trecut la pachete all-inclusive cu locuri de parcare, șezlonguri și umbrele incluse, în prețul de cel puțin 560 de lei pe noapte.

„Dacă vorbim de costul pe un șezlong vorbim de 30 – 50 de lei pe zi, iar dacă vorbim de parcare, poate să ajungă și la 100 de lei pe zi”, spune Iulian Tenie, proprietarul unui hotel.

La un alt hotel de 4 stele, turiștii care rezervă cel puțin 4 nopți de cazare primesc una în plus.

„Facem lucrul ăsta, pentru a veni în sprijinul clienților noștri, pentru revigorarea sejururilor la Mamaia, în contextul unui an mai greu după doi ani pandemici. Cât economisesc turiști cu ceastă ofertă? Minim 1.400 de lei pe zi, în funcție de tipul de cameră”, spune Belamy Zahiu – proprietar hotel.

Mai multe hoteluri oferă băuturi gratuite pe plajă

„Am extins all-inclusive și pe plajă, iar toți turiștii de la noi din hotel beneficiază de băuturi alcoolice, sucuri, cocktailuri, înghețată, absolut orice”, spune Adrian Dorcu – manager plajă.

„Până la urmă avem nevoie de toate condițiile și de apă și de soare și de căldură și de oferte speciale pentru că în condițiile astea, asta contează cel mai mult”, spune o turistă.

Oferte speciale au apărut în ultimele zile și pe plajele private din sudul stațiunii Mamaia. De exemplu, turiștii care închiriază 4 șezlonguri plătesc doar 3 și fac, astfel, o economie de cel puțin 30 de lei.

„Ții turiștii în același loc, nu se mai duc stânga-dreapta și, oricum, le place plaja noastră și de aceea facem oferte să-i ținem tot sejurul la noi”, spune Răzvan Chițan – administrator plajă.

Agenții de turism spun că prin astfel de oferte se încearcă resuscitarea stațiunii Mamaia, care a căzut anul acesta pe locul 2, în topul preferințelor turiștilor, după Eforie. De vină ar fi costul ridicat al parcării, plajele lărgite pe care turiștii au început să le ocolească, dar și prețurile mari la cazare. Cea mai ieftină cameră la un hotel de 3 stele cu mic dejun costă 300 de lei, la 4 stele ajunge și până la 700 de lei, iar la all-inclusive, tarifele sunt între 560 și 2.000 de lei pe noapte.

„Putem să o numim o resuscitare. În condițiile actuale, este o reacție normală a pieței, în raport cu cererea. De fiecare dată prețul este dictat de cerere și ofertă. În situația în care cererea este scăzută iată, scade și prețul”, spune Ionuț Nedea, agent de turism. 

La insistențele hotelierilor, municipalitatea a anunțat că va supune la votul consilierilor locali un proiect ce prevede gratuitate la parcare pe timpul nopții, între orele 22 și 8 dimineața. O decizie în privința parcărilor a fost luată deja în sudul litoralului, unde autoritățile au suspendat plata pe timpul sezonului estival.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE